mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Previdno pri nabiranju čemaža! Zamenjava s strupenimi rastlinami je lahko usodna

Piše: R.K.

Čas objave:
11.04.2021 10:00

Pomladno nabiranje čemaža se je že začelo, tudi letos pa velja opozorilo, da bodite pri tem previdni. Zamenjava s podobnimi strupenimi rastlinami, kot sta jesenski podlesek in čmerika, v višjih predelih nekoliko kasneje tudi šmarnica, je namreč lahko usodna.

Čemaž oziroma medvedov luk je tudi pri nas v zadnjih dvajsetih letih zelo priljubljena užitna divja rastlina za pripravo solat, juh in namazov. Zelo so ga cenili že stari Rimljani. Čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje. V primeru prebavnih težav po obroku čemaža moramo pomisliti na zastrupitev z naštetimi strupenimi rastlinami. V UKC Ljubljana so od leta 2000 zdravili 32 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom. Štirje bolniki so umrli, saj vsebuje jesenski podlesek močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

čemaž
Čemaž
Pixabay

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Dve do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. V 24 do 72 urah po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se nato po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dve do treh tednih jim izpadejo še lasje.

Čemaž je mogoče zamenjati tudi s čmeriko, vendar zastrupitev ni smrtna. Zastrupitev spremljajo znaki slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Navadno se znaki pojavljajo do 12 ur.

Šmarnica
Šmarnica
Pixabay

Zastrupitev zaradi zamenjave šmarnice s čemažem je zelo redka. Največkrat se pojavi pri otrocih zaradi zamenjave njenih plodov z jagodami. Strup šmarnice povzroča pekočo bolečino v ustnih, slabost, bruhanje, glavobol, motnje vida in srčnega ritma.

V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem čemaža, je treba vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko in šmarnico. Ob vsakem sumu na zastrupitev s strupeno rastlino priporočajo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. S seboj pa k zdravniku vedno vzemite rastlino ali njene dele, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.