testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Ribnica

Pri urejanju bivanjskih razmer Romov prelaganje odgovornosti

Piše: STA

Čas objave:
31.01.2020 14:14

Amnesty International Slovenije je kritičen do nedelovanja vseh pristojnih pri urejanju bivanjskih razmer Romov. Medtem Urad vlade za narodnosti ob tragični smrti dojenčka iz romskega naselja pri Ribnici poudarja, da ni pristojen za podajanje ocene ogroženosti otrok, občino Ribnica pa da je večkrat spodbujal k proaktivnosti za izboljšanje razmer.

V javnosti namreč še vedno odmeva smrt dva meseca starega dojenčka v Goriči vasi pri Ribnici na Dolenjskem. Gre za romsko naselje brez osnovne komunalne infrastrukture, kar naj bi tudi prispevalo k smrti, saj je družina živela v izjemno slabih razmerah in veliki revščini.

Kot je za STA navedel direktor urada Stane Baluh, jim je predstavnik policije v neformalnem pogovoru o stanju v romskih naseljih povedal tudi, da ta primer preučujejo vse pristojne službe in da je v reševanje razmer že vključen pristojni center za socialno delo.

Več informacij v zvezi s tem konkretnim primerom na uradu nimajo, so zapisali in dodali, da "urad tudi ni pristojen za podajanje ocene ogroženosti otrok, prav tako ne more posegati v odločitve in ukrepe pristojnih služb."

Občina je po besedah v. d. direktorice občinske uprave Tine Peček za STA sicer že lani seznanila urad vlade za narodnosti s problematiko v romskem naselju v Goriči vasi. Prav tako so župani v skupnem pismu pozvali vlado, naj sprejme ustrezne ukrepe, je izpostavila.

V uradu pa so danes navedli, da so v preteklih letih opravili več naporov za spodbuditev občine Ribnica k bolj proaktivnemu delovanju in povezovanju vseh pristojnih institucij na lokalni ravni. Dobro so sodelovali s predstavnico občinske uprave, ki je po njihovih besedah redno obiskovala vse lokacije, kjer strnjeno živijo pripadniki romske skupnosti.

V začetku lanskega leta so predstavniki občine v pogovoru z uradom napovedali, da bodo bolj aktivni in usmerjeni v reševanje ter izboljšanje položaja pripadnikov romske skupnosti ter da je občina pripravljena sodelovati z uradom v okviru projekta Nacionalne platforme za Rome, so navedli v uradu.

Po njihovih navedbah je bilo med drugim dogovorjeno tudi, da bi se v Ribnici prvič doslej organiziral večdeležniški dogodek, ki bi bil namenjen vzpostavitvi dialoga in sodelovanja med vsem pristojnimi deležniki in začetku priprave konkretnih in realnih ukrepov na lokalni ravni, ki bi pripomogli k izboljšanju stanja. Aprila lani so v okviru priprav na dogodek obiskali občino in s predstavniki občinske uprave tudi tri romska naselja - poleg Goriče vasi še Lepovče in Otavice. A do dogodka ni prišlo, urad pa od občine po prvi prestavitvi možnega termina ni prejel nobene informacije ali predloga za nov termin, so za STA še pojasnili na uradu.

Svoje ogorčenje nad oblastmi pa so danes izrazili v Amnesty International (AI) Slovenije, saj menijo, da nedelovanje na lokalni in državni ravni vzdržuje razmere brez vode in elektrike za številne romske družine. "Take, človeka nevredne razmere" po besedah direktorice društva Nataše Posel že same po sebi predstavljajo zdravstveno tveganje.

Kot so opozorili, je umrljivost romskih dojenčkov štirikrat višja kot v ostali populaciji, nastale razmere pa so o njihovih besedah posledica nedelovanja ljudi, ki imajo oblast in moč, da bi kaj spremenili. "V zadnjem letu in pol so bili to pristojni člani vlade, Marjan Šarec, Jernej Pikalo, Ksenija Klampfer, Simon Zajc, vsekakor pa tudi župan Ribnice Samo Pogorelc in župani ostalih občin z romsko manjšino, direktor Urada za narodnosti Stane Baluh ter direktorici pristojnih CSD Katarina Hiti in Marina Novak Rabzelj," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po navedbah AI Slovenije mora država kot takojšen urgenten ukrep družinam iz nelegalnih naselij, ki očitno niso primerna za dostojno življenje, zagotoviti preselitev v nujne bivalne enote na varnih lokacijah. Takoj mora zagotoviti tudi dostop do vode, elektrike in sanitarij skladno s standardi človekovih pravic in slovensko ustavo.