srce Svet24.si

Tedenski horoskop: nastopil je pravi čas, da vsak...

nataša-fidler Svet24.si

Nataša Fidler Mis: Ljudje morajo imeti možnost ...

drugi-tir, stanko-polanič, tine-vadnal, jurij-krč, janez-škrabec Necenzurirano

Nasledniki Ivana Zidarja tečejo nov krog #kolumna

Robert Golob Reporter.si

Če po krivem Golobu kdo podtika balkanske posle, ...

komar Ekipa24.si

Zaledenela je kri! Slovenska skakalka po doskoku ...

Nekateri poznavalci se bojijo, da je vse skupaj bila le farsa in da Meghan vodijo politični apetiti Odkrito.si

Uničila kraljevo družino in zapustila Harryja?

greenwood robson 12 Ekipa24.si

Kaj pa zdaj?! Veliki up Uniteda zakuhal velikanski...

Novice Ljubljana

Pristojni odsvetujejo izlete v gore

Piše: STA

Čas objave:
16.03.2020 09:21

Gorska reševalna zveza Slovenije v času epidemije odsvetuje aktivnosti v gorah, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb. Medicinsko osebje in civilna zaščita v tem času delujejo na meji zmogljivosti, zato jih lahko gorske nesreče še dodatno obremenijo, opozarjajo v zvezi. Ljudi pozivajo, naj, če je le možno, ostanejo doma.

Razmere v gorah so še vedno zelo zahtevne in nevarne, so v sporočilu za javnost opozorili v zvezi. V primeru gorske nesreče in reševanja s helikopterjem, če bo helikopter sploh na voljo, bo transport ponesrečenca v primeru suma na okužbo z novim koronavirusom težko izvedljiv, saj se je treba zavedati, da piloti nimajo zaščitne obleke in je pri svojem delu ne morejo uporabljati.

"Tudi gorski reševalci zelo težko pri reševanju nosimo zaščitna oblačila, saj nas ovirajo pri reševanju v zahtevnem gorskem terenu. Vse državljane zato pozivamo k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku. V danih razmerah stopimo skupaj in ravnajmo odgovorno," so izpostavili.

Podobno pozivajo tudi na kranjski policijski upravi, kjer poudarjajo, da gore niso lokacije za samoizolacijo. "Ljudje naj vendarle razumejo, da so v sedanji epidemiološki situaciji omejitve tudi pri gorskem reševanju in da bodo reševalne službe najprej poskrbele za svojo varnost, zato se reševanje lahko močno zavleče," so jasni tudi policisti.