Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Črnomelj

Problem sanacije črnomaljske Osnovne šole Loka tik pred rešitvijo

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2021 15:27

Problem sanacije črnomaljske Osnovne šole Loka, ki jo je leta 2018 poškodovala huda toča, je v rokah poslancev, je ob obisku Črnomlja povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. Naložba je sicer odvisna od potrditve poslancev, vlada pa jo podpira, je dodal.

Orehovec, ki se udeležuje današnjega vladnega obiska jugovzhodne Slovenije, je ob obisku Srednje šole Črnomelj dejal, da so se na ministrstvu vse od omenjene ujme trudili, da bi našli rešitev za sanacijo Osnovne šole Loka, zdaj pa so prišli do točke, ko naj bi bilo v državnem proračunu zanjo zagotovljeno slabih sedem milijonov evrov.

Ministrstvo za izobraževanje je sicer veliko vložilo v osnovne in srednje šole ter vrtce v lokalni skupnosti, je pristavil in za celotno regijo za zadnje obdobje navedel skupaj 7,2 milijona sofinanciranja.

Glede črnomaljske srednje šole, kjer beležijo padec števila vpisnih mest, je pristavil, da ga žalosti, da je znotraj njene skupnosti zaznal, da ni soglasja med lokalno politiko, starši in šolo. Bolje bi bilo, da bi vsi navedeni delovali v soglasju in tako zavrli zmanjševanje števila vpisanih dijakov, je ocenil.


Ministrstvo sicer želi, da bi črnomaljska srednja šola ostala v Črnomlju. Gre namreč za občutljivo obmejno območje, je še dejal Orehovec.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je ob obisku dejal, da verjame v politično voljo, da se problem sanacije Osnovne šole Loka končno reši in projekt uresniči. Zanj je sicer vse pripravljeno, prihodnji teden pa pričakujejo ugodno rešitev oz. sklep, ki bo Črnomaljcem namenil prepotrebna sredstva za njeno gradnjo.

Kot občina so vse postopke zanjo končali, izbrali so tudi projektanta. Zdaj čakajo na zaprtje finančne konstrukcije oz. odločitev o sofinanciranju. Investicijski program sicer po županovi navedbi za projekt predvideva 12,1 milijona evrov, v pogajanjih dosežene izvajalske ponudbe pa so ugodnejše.

Kavšek sicer verjame, da bodo našli rešitve za vse probleme, je še dejal.

Državni sekretar Damir Orehovec

O projektu Osnovne šole Loka v Črnomlju