zajec1 Svet24.si

Smeh za domačine in turiste: pozor, dva zajca ...

štirikolesnik, šolta, gumenjak Svet24.si

VIDEO: S štirikolesnikom skočil na gumenjak

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

go golob tw Reporter.si

Razkrita enigma tablice »GO GOLOB«: SDS in njeni...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Po Markovi smrti so se hitro vrnili na sneg, v gore, k športom Odkrito.si

VIDEO: Nina Grlic - ZATO je javno spregovorila o ...

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Črnomelj

Problem sanacije črnomaljske Osnovne šole Loka tik pred rešitvijo

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2021 15:27

Problem sanacije črnomaljske Osnovne šole Loka, ki jo je leta 2018 poškodovala huda toča, je v rokah poslancev, je ob obisku Črnomlja povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. Naložba je sicer odvisna od potrditve poslancev, vlada pa jo podpira, je dodal.

Orehovec, ki se udeležuje današnjega vladnega obiska jugovzhodne Slovenije, je ob obisku Srednje šole Črnomelj dejal, da so se na ministrstvu vse od omenjene ujme trudili, da bi našli rešitev za sanacijo Osnovne šole Loka, zdaj pa so prišli do točke, ko naj bi bilo v državnem proračunu zanjo zagotovljeno slabih sedem milijonov evrov.

Ministrstvo za izobraževanje je sicer veliko vložilo v osnovne in srednje šole ter vrtce v lokalni skupnosti, je pristavil in za celotno regijo za zadnje obdobje navedel skupaj 7,2 milijona sofinanciranja.

Glede črnomaljske srednje šole, kjer beležijo padec števila vpisnih mest, je pristavil, da ga žalosti, da je znotraj njene skupnosti zaznal, da ni soglasja med lokalno politiko, starši in šolo. Bolje bi bilo, da bi vsi navedeni delovali v soglasju in tako zavrli zmanjševanje števila vpisanih dijakov, je ocenil.


Ministrstvo sicer želi, da bi črnomaljska srednja šola ostala v Črnomlju. Gre namreč za občutljivo obmejno območje, je še dejal Orehovec.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je ob obisku dejal, da verjame v politično voljo, da se problem sanacije Osnovne šole Loka končno reši in projekt uresniči. Zanj je sicer vse pripravljeno, prihodnji teden pa pričakujejo ugodno rešitev oz. sklep, ki bo Črnomaljcem namenil prepotrebna sredstva za njeno gradnjo.

Kot občina so vse postopke zanjo končali, izbrali so tudi projektanta. Zdaj čakajo na zaprtje finančne konstrukcije oz. odločitev o sofinanciranju. Investicijski program sicer po županovi navedbi za projekt predvideva 12,1 milijona evrov, v pogajanjih dosežene izvajalske ponudbe pa so ugodnejše.

Kavšek sicer verjame, da bodo našli rešitve za vse probleme, je še dejal.

Državni sekretar Damir Orehovec

O projektu Osnovne šole Loka v Črnomlju