zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Krško

Prodali bi papirnico Vipap

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.05.2013 15:55

Papirniško podjetje Vipap Videm Krško, ki je od leta 2008 v lasti češkega finančnega ministrstva, bodo vnovič skušali prodati.

S prodajo se strinja tudi češka vlada, po četrtkovem pisanju spletne izdaje češkega časnika Finance pa naj bi bila ponujena cena edino merilo prodaje. Lastnik bo hkrati obdržal pravico, da si brez odškodnine premisli.

Glede vprašanj v zvezi s prodajo podjetja, ki so ga Čehi skušali prodati že ob prevzemu lastništva, so iz omenjenega krškega podjetja sporočili, da se na odločitve lastnika ne želijo odzivati. Njihova želja je, da dobijo lastnika, ki bo ohranil proizvodnjo oz. zagotovil nadaljnje obratovanje tega podjetja, ki zaposluje približno 380 ljudi, so dodali.

Kot so še zapisali, je Vipap Videm Krško ob približno enaki letni proizvodnji, približno 200.000 ton časopisnega in reciklažnega papirja, in približno enakih letnih prihodkih, nekaj več kot sto milijonov evrov, predlani posloval s poltretjim milijonom evrov izgube. Lani je dosegel dobiček v znesku približno 80.000 evrov, po njihovih načrtih pa naj bi ta letos znašal nekaj več kot 100.000 evrov, so še sporočili iz Krškega.


Sicer so ob januarskem dvigu prispevka za električno energijo v Vipapu pojasnili, da se kot pretežni izvoznik soočajo s konkurenti iz Avstrije, Nemčije in drugih držav, ki ob nižji ceni električne energije tudi ne poznajo tako visokih dodatnih obremenitev kot Slovenija.

Kot so še takrat zapisali, v podjetju sicer iščejo notranje rezerve in varčujejo. Glede povečanja stroškov so menili, da bodo morali poiskati pravo ravnovesje za nadaljnje nemoteno poslovanje. Poseganje na področje delovnih razmerij pa so označili za skrajni ukrep.