Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana

Projekt "Posvojite prijatelja" pomaga zapuščenim živalim

Piše: STA

Čas objave:
04.04.2021 06:45

Slovenska zavetišča v oskrbo vsako leto sprejmejo več tisoč zapuščenih živali. Samo v Ljubljani so jih v 17 letih oskrbeli 32.000. Pri bolha.com so zato v sodelovanju z Opel Slovenija zagnali projekt Posvojite prijatelja, s katerim bodo pomagali živalim iz zavetišč hitreje najti nov dom, so sporočili s spletnega oglasnika.

Podatki spletnega oglasnika bolha.com kažejo, da kategorijo "živali" mesečno obišče več kot 122.000 obiskovalcev. V zadnjem letu se je število obiskovalcev na tej rubriki povečalo, in sicer za 30 odstotkov. Na bolha.com so se zato odločili, da bodo skupaj s partnerji projekta slovenskim zavetiščem omogočili spletni vmesnik, s katerim se bodo oglasi s spletnih strani zavetišč neposredno objavljali na bolhini spletni strani. "Projektu Posvojite prijatelja se je že takoj na začetku pridružilo šest zavetišč in optimistično verjamemo, da se nam jih bo pridružilo še več," je povedal idejni vodja projekta Goran Vučković.

V Sloveniji je vsako leto v zavetiščih evtanaziranih približno 140 psov in več kot 700 mačk, saj so zavetišča zanje dolžna skrbeti 30 dni, nato pa velikokrat zmanjka prostora. S projektom se bo tako povečala možnost, da živali ne bo doletela takšna usoda in da bodo našle nov dom. Poleg tega bo na bolha.com mogoče oddati oglase za pse in mačke le ob navedbi čipa, so še navedli pri spletnem ponudniku.


Tudi v zavetiščih projekt podpirajo in hkrati opozarjajo na ilegalno trgovino z živalmi. "Na ta način se omejuje tudi ilegalna trgovina z živalmi, ki poleg slabega ravnanja za seboj pušča še večje število zapuščenih živali. Hkrati se s tovrstnimi projekti povečuje ozaveščenost o tem, da je žival živo bitje in postane, ko jo enkrat posvojimo, naš družinski član," je poudarila direktorica zavetišča Meli Nastja Glasenčnik.

Trenutno je v fazi obravnave tudi sprememba veljavnega zakona o zaščiti živali. "S predlagano spremembo uvajamo dodatne zahteve, ki bodo z boljšo sledljivostjo omejevale nelegalno prodajo psov in pasjih mladičev iz nepreverjenih vzrej. Te zahteve so poleg zgodnjega označevanja mladičev v leglu še obvezne vsebine pri oglaševanju prodaje ali oddaje, ki omogočajo sledljivost živali do vzreditelja, oziroma preverjenega trgovca," pa je povedala Urška Kos z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Številne raziskave so pokazale, da so hišni ljubljenčki za ljudi koristni. Še posebej so pomembni za lažje premagovanje tesnobe in stresa, kar je v trenutnih razmerah zelo pomembno.