900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Cerklje ob Krki

Proslava v Cerkljah ob Krki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.06.2015 07:59

V Cerkljah ob Krki se bodo ob dnevu državnosti danes spomnili na 24. obletnico napada Teritorialne obrambe RS na tamkajšnje letališče.

Na mejnem platoju Karavanke Hrušica bo danes proslava v počastitev dneva državnosti in spomin na umik pripadnikov JLA ter zvezne milice s tega območja. Zbrane bo nagovoril načelnik generalštaba SV Andrej Osterman. Mednarodni mejni prehod Karavanke Hrušica, ki je bil v nekdanji skupni državi eden najpomembnejših mejnih prehodov, so enote JLA zasedle 27. junija 1991. Dan pozneje so se zasedbi uprli slovenski teritorialci, ki so v nekaj dneh oziroma do 1. julija tudi dosegli, da so jugoslovanske oblasti podpisale popoln umik JLA iz vseh mejnih prehodov v Zgornjesavski dolini.

Minometni napad na letališče Cerklje ob Krki, ki je edino vojaško letališče v Sloveniji, pa je bil izveden 27. junija 1991. Po tem napadu so vsa plovila tedanje JLA zapustila ne samo letališče Cerklje, temveč tudi Slovenijo.

Slovesnost ob dnevu državnosti danes v Vrhpolju pri Vipavi pripravlja tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Slavnostni govornik bo predsednik SDS Janez Janša.