mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Proslavili bodo 30-letnico osamosvojitvenih dogodkov Slovenije

Piše: R.K.

Čas objave:
29.09.2021 09:37

V soboto, 2. oktobra na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma potekala proslava ob 30-letnici osamosvojitvenih dogodkov Slovenije.

Pripravljata ga Policijsko veteransko društvo »Sever« Dolenjska in Bela krajina ter Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, saj je bila šola s svojo infrastrukturo in z zaposlenimi neposredno vključena v postopke osamosvojitve Slovenije.

­ V Šolski vinoteki je na večer 29. junija 1990 potekal pomemben sestanek voditeljev DEMOSA, med drugim o načinu osamosvajanja Slovenije in vključevanju vseh parlamentarnih strank v osamosvojitveni projekt. ­ V prostorih Kmetijske šole Grm so v času od 27. 11. 1989 do julija 1991 potekale priprave in aktivnosti dolenjske milice za osamosvojitev Slovenije.­ V pripravah Teritorialne obrambe na osamosvojitev Republike Slovenije je od februarja do junija 1991 v Kmetijski šoli Grm Novo mesto deloval center za urjenje pripadnikov teritorialne obrambe dolenjske pokrajine.

Letos na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma poleg predstavljenih vsebin obeležujejo tudi posebne jubileje, in sicer 135-letnico poslanstva Kmetijske šole Grm, 60-letnico Srednje šole za gostinstvo in turizem ter 20-letnico Višje strokovne šole.

2. oktobra bo ob 8.30 uri potekal pohod. Zbor pohodnikov bo pred Gostiščem na Trgu, Hiši kulinarike in turizma na Glavnem trgu v Novem mestu. Pot bo potekala mimo nekdanje policijske uprave (ogled obeležja), po Seidlovi cesti ter Šmarješki cesti (obisk hranitelja orožja Ladislava Tekstorja) in se zaključila ob 11.00 na Kmetijski šoli Grm, Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma, z nagovori takratnih udeležencev akcije Skala, kulturnim programom in družabnim srečanjem.

Govorniki na porslavi bodo Boštjan Kovačič, takratni delegat skupščine z Dolenjske, Marjan Dragan, predsednik PVD »Sever« Dolenjska in Bela krajina in Tone Hrovat, direktor Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma.