Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

Robert E Crimo III Svet24.si

Strelec načrtoval še en napad

Viktor-Vrecar-2021-e1611911492595 Necenzurirano

Prihaja energetska kriza, uprava HSE pa želi ...

tonin cigler kralj horvat nsi bobo Reporter.si

Janševa peta kolona: ti ljudje so razlog, da se ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

mark Zuckerberg Odkrito.si

Konec ali novi začetek!?

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Novice Brežice

Prostorska stiska je končana

Piše: STA

Čas objave:
10.05.2022 18:30

V Artičah so uradno odprli prizidek s šestoddelčnim otroškim vrtcem, ki so ga prizidali Osnovni šoli Artiče. S tem se je za artiški vrtec, ki ga zadnje šolsko leto obiskuje 325 otrok, končala dolgoletna prostorska stiska. Naložba je stala 2,65 milijona evrov, je ob predaji uporabnega dovoljenja marca navedel brežiški župan Ivan Molan.

Gradnja je stala približno 2,3 milijona evrov, približno 360.000 evrov pa je stala vrtčevska oprema. Brežiška občina je glavnino potrebnega denarja zagotovila sama, približno 300.000 naložbenih evrov pa bo dobila iz Eko sklada, je dodal župan.

Samostojni prizidek za artiški vrtec so sicer umestili južno od starega šolskega kompleksa, s šolo pa ga povezuje povezovalni hodnik, ki je prilagojen uporabi funkcionalno oviranih otrok. V vrtcu so uredili igralnice za dva oddelka prvega starostnega obdobja, tri oddelke drugega in še dodatni oddelek. V njem so še večji skupni prostor, zbornica za zaposlene in prostori za pisarne oz. svetovalno službo.

vrtec-ringaraja, artiče
Namenu so predali vrtec Ringaraja
Občina BrežiceStavba je zasnovana razgibano. Igralnice so v pritličju, vsaka površine najmanj 50 kvadratnih metrov. Zgradba ima tudi zunanjo teraso s 24 kvadratnimi metri. Skupna neto tlorisna površina pokriva nekaj manj kot 1200 kvadratnih metrov. Gre za nizkoenergijsko stavbo. Za novi prizidek gre zahvala tudi Župniji Artiče, ki je občini prodala del zemljišč za novo stavbo, je dodal župan.

Izgradnja omenjenega vrtca je sicer sodila v prvi korak projekta dograditve in prenove artiške šole. V drugem koraku nameravajo porušiti najstarejši del šole, prenoviti njegov novejši del in dograditi manjkajoče šolske prostore za 13 oddelkov. Naložbo na brežiški občini načrtujejo prihodnje leto.

vrtec-ringaraja, artiče
Namenu so predali vrtec Ringaraja
Občina Brežice


Po ocenah izpred nekaj let naj bi ta stala približno sedem milijonov evrov, kar pa zaradi dviga cen verjetno ne bo več zadostovalo. V artiški šoli so sicer zadnja leta energetsko sanirali njeno telovadnico, kotlovnico in ogrevanje, je še dejal Molan.

vrtec-ringaraja, artiče
Namenu so predali vrtec Ringaraja
Občina Brežice


Otroke so v nove vrtčevske prostore namestili že v začetku marca. Ravnateljica artiškega otroškega vrtca Vesna Bogovič je takrat povedala, da bo vrtčevske oddelke v novem prizidku obiskovalo 105 otrok, 220 vrtičkarjev pa je ostalo v šolskih prostorih vrtca.

Župan Brežic Ivan Molan o naložbi v vrtec