Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Mala Loka, Trebnje

Protest: Kam z romsko družino?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.07.2015 20:57

Na uredništvo je prispelo opozorilo prebivalcev Male Loke, ki so skupaj s prebivalci Šentlovrenca poslali pismo trebanjskemu županu Alojziju Kastelicu, v katerem protestirajo proti naselitvi romske družine v njihovo naselje.

V elektronskem sporočilu so zapisali:

Spoštovani novinarji, uredniki in medijske hiše,

Na vas se obračamo prebivalci Male Loke in širše okolice s prošnjo za vašo pomoč. Na kratko bi vam radi opisali našo življensko težavo, s katero smo se leta in leta borili skupaj z lokalno skupnostjo, vendar smo sedaj prišli do situacije, v kateri smo postali popolnoma nemočni.

Na robu naše vasi Mala Loka pri Trebnjem je nekaj desetletij prebivala romska družina Hočevar. Leta in leta smo se z njimi borili, saj smo bili vsi vseskozi z njihove strani deležni verbalnega nasilja, ustrahovanja, kraje, nasilnega vedenja, fizičnega napadanja na moške, ženske in otroke. Vseskozi so bili prepiri in nasilje med brati in starši znotraj romske družine. Ko je prišlo do umora očeta omenjene družine, so po pričevanju takratno leseno hišo sami požgali in se razkropili po okoliških vaseh, saj niso ne takrat in tudi danes ne zmožni skupnega družinskega bivanja. Ker so tudi druge romske družine in skupnosti izločile omenjeno družino Hočevar predvsem zaradi njihovih nasilnih dejanj zoper njih, so se umaknili vsak k sebi in si ustvarili vsak svoje okolje za bivanje. En član te družine, Zvonko Hočevar, pa se je vrnil na Malo Loko in od tedaj naprej se je nasilje do vaščanov in drugih vasi okoli samo še stopnjevalo do te mere, da je začel uporabljati hladno in strelno orožje proti vsem. Vsakemu izmed nas je že večkrat zagrozil s smrtjo in maščevanjem, hodil po vasi in streljal vse povprek (nazadnje 22.12.2013 na tri sovaščane – primer je obravnavala tudi specialna policija, vendar ni ukrepala). V tem trenutku omenjeni Zvonko Hočevar ponovno prestaja zaporno kazen, saj je nedavno z nožem zabodel starejšega gospoda, ker mu ni hotel dati žganja.

Dokler je Zvonko Hočevar nelegalno prebival na robu gozda na državni zemlji (čeprav je nekako dobil hišno številko in bil prijavljen na tej številki – Mala Loka 10) , smo se lahko še malce upirali in imeli majhno orodje proti njemu.
V petek, 17.07.2015 pa smo iz zanesljivih virov izvedeli, da Občina Trebnje želi v teh dneh naseliti to družino v občinsko stanovanje, katero se nahaja v večstanovanjskem objektu na naslovu Mala Loka 7, kjer pa so tudi že tri lastniška stanovanja v zasebni lasti. To smo nemudoma preverili pri županu občine Trebnje, g. Alojziju Kastelic, kar pa je tudi potrdil. Čez vikend smo združeni vaščani Male Loke, krajevna skupnost Velika Loka in krajevna skupnost Šentlovrenc spisali protestno pismo, katerega so tudi podpisali vsi prebivalci Male Loke. Protestno pismo smo danes nesli g. županu v upanju na dober dialog in s prošnjo, da ne naseli to problematično romsko družino v omenjeno stanovanje, ampak na katero izmed drugih uradnih in urejenih romskih naselij (Hudeje, Zagorica).

Po županovih besedah, naj bi nedavno romska skupnost fizično napadla omenjeno družino, zaradi česar jih mora kot župan zaščititi. Če je temu tako, vaščani zahtevamo, da omenjeno družino naselijo v katero izmed državnih ustanov temu namenjenih in ne v vaško naselje.

Žal smo naleteli na gluha ušesa, zato se po pomoč obračamo na vas.

Naj poudarimo, da ni težava v etnični pripadnosti te družine ampak v kriminalni družini. Ne moremo več živeti v strahu, ali bo naslednja žrtev fizičnega napada oče, mati, brat, soseda, otrok, vnuk….

Še enkrat vas lepo prosimo za urgentno pomoč, saj po vsej verjetnosti bodo družino naselili konec tega tedna in potem jih ne bomo več mogli izseliti.

Ste naše zadnje upanje, da vaščani lahko živimo človeku dostojno življenje, ker v nasprotnem primeru bomo prestrašeni zaporniki v lastnih domovih. Z nastanitvijo romske družine Hočevar se bo razvrednotilo tudi vse naše premoženje.

V prilogi pošiljamo protestno pismo županu, zapisnik sveta KS Velika Loka in dopis o nezakoniti naselitvi Romov.

Hvala že v naprej vsakomur, ki si bo vzel čas za naš življenski problem.


Vaščani Male Loke in okoliških vasi.




Slika je simbolična.