sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Dolenjske Toplice

Proti prenizki povprečnini

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
22.12.2015 20:10

V Dolenjskih Toplicah so se na prvi skupni seji zbrali občinski sveti 15 dolenjskih in belokranjskih občin in s sprejetim sklepom izrazili nasprotovanje potrjeni višini povprečnine.

S sprejetim sklepom so izrazili nasprotovanje potrjeni višini povprečnine in načinu izravnave sredstev nad primerno porabo ter opredelitvi naložbenega sofinanciranja.

Kot je po sestanku povedal predsedujoči seji, novomeški župan Gregor Macedoni, dolenjske in belokranjske občine državi enotno sporočajo, da so lokalna okolja pomembna, da država s financiranjem občin vpliva na kakovost njihovega delovanja in da se ne more igrati z razvojem lokalnih okolij.

Približno 170 prijavljenih dolenjskih in belokranjskih svetnikov pa je s soglasnim sprejetjem predlaganega sklepa potrdilo, da pristajajo le na povprečnino v znesku 536 evrov. S tako določeno povprečnino, čeprav bi občine dejansko potrebovale 652 evrov po prebivalcu, tudi same prevzemajo del kriznih bremen, je še opozoril Macedoni.

Združeni občinski sveti so sicer potrdili sklep, da odločno nasprotujejo potrjeni višini povprečnine in načinu izravnave sredstev nad primerno porabo, kot jih določa zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji leti.

Kot navaja sklep, ki ga bodo posredovali vladi, državnemu zboru in ministrstvu za finance, omenjeni naslovniki s tako dodeljeno višino denarnih sredstev ogrožajo smisel in obstoj lokalne samouprave in občine dodatno siromašijo. Hkrati pa delujejo v nasprotju s pravili pravne države, saj že več let določajo višino povprečnine v nasprotju z zakonom o financiranju občin.

Svetniki zato zahtevajo, da se navedeni zakonski členi spremenijo tako, da se glasijo, da povprečnini za prihodnji leti znašata 536 evrov na prebivalca in da se ustrezno spremenijo zakonski členi, ki se nanašajo na sofinanciranje občinskih naložb.

Na seji v Dolenjskih Toplicah, peti takšni skupni seji slovenskih občin, so se sestali župani in podžupani ter občinski sveti občin Črnomelj, Dolenjske Toplice, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Semič, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk in Mestne Občine Novo mesto.