mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Prve prireditve ob stoletnici novomeške pomladi

Piše: STA

Čas objave:
05.03.2020 08:55

V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu, osrednji dolenjski tovrstni ustanovi, bodo z drevišnjo slovesnostjo ob dnevu knjižice začeli prireditveni niz, posvečen 100-letnici novomeške pomladi oziroma umetniškega dogodka, ki je pred 100 leti prepihal tedanjo deželno umetnost in presegel njene okvire. Osrednjo slovesnost bodo pripravili septembra.

Ob obletnici novomeške pomladi je Mestna občina Novo mesto razglasila tematsko leto 100 let novomeške pomladi, v okviru katerega se bo zvrstila vrsta prireditev različnih novomeških zavodov in ustanov.

Osrednjo organizacijsko vlogo je zaupala omenjeni knjižnici, kjer so povedali, da bo poudarek tematskega leta temeljil "na predstavitvi sodobnih interpretacij avantgardne umetnosti, katerih temelje so postavili akterji novomeške pomladi".

Leto novomeške pomladi naj bi sicer Novomeščane spodbujalo k razmišljanju, naj ne bo "novomeška pomlad le vir upravičenega lokalpatriotizma in podstat novomeške identitete skozi ustanove, ki nosijo imena akterjev novomeške, ampak predvsem navdih, da je z izkušnjo nekdanjega pomladnega prebujenja že jutri Novo mesto lahko gospodarski, kulturni in družbeni generator Slovenije prihodnosti".

Ob tematskem letu bodo pripravili kulturno značko Novega mesta, ki bo simbolno povezovala in nagrajevala obiskovanje mestnih kulturnih ustanov. Knjižnično pročelje bodo barvno osvetlili, prazne izložbe mestnega središča pa izkoristili za razstavišča.

Novomeški pomladi bodo posvetili eno od izdaj lokalne revije Rast, pred knjižnico bodo ob 120-letnici rojstva Mirana Jarca odprli razstavo o tem pesniku in akterju novomeške pomladi.

V knjižnici bodo prirejali z novomeško pomladjo obarvane četrtke oziroma pogovorne večere Novomeška podmlad, na katerih bodo skupaj z že uveljavljenimi posamezniki predstavljali mlade umetnike.

Septembrsko osrednjo slovesnost so zaupali Anton Podbevšek Teatru, Dolenjski muzej pa bo priložnostno pripravil poskus retrospektive 1. pokrajinske umetniške razstave v Novem mestu z naslovom Prva pokrajinska umetniška razstava 100 let pozneje in razstavo, ki bo podrobno predstavila akterje novomeške pomladi, so še povedali v Knjižnici Mirana Jarca.

Skupina mladih novomeških umetnikov in zagnancev je sicer 26. septembra 1920 v Novem mestu izpeljala enodnevni umetniški podvig, ki je v slovenski kulturni zgodovini zapisan kot novomeška pomlad.

Omenjeni skupinski nastop slikarjev, glasbenika Marija Kogoja in novomeških pesnikov, je bil novost, ki je zamisel o novi umetnosti in razmislek o človeku po prvi svetovni vojni združil v gibanje. V času, ko časniki še niso mogli dnevno poročati o vseh dogodkih, je javno in politično močno odmeval.

Odmev novomeške pomladi sega tudi v sodobni čas, iz nje pa so izšla imena kasnejših avtorskih in moralnih avtoritet, kot so Anton Podbevšek, Miran Jarc, Marij Kogoj, Josip Vidmar, Rihard Jakopič, Leon Štukelj, Marjan Mušič in Božidar Jakac.