Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Prvi forum Kozjanskega parka

Piše: Kozjanski park, V.S.

Čas objave:
04.03.2019 20:01

V Kozjanskem parku so ustanovili prvi t. i. Forum Kozjanskega parka. Povabilu se je odzvalo 15 deležnikov (predstavniki lokalnih skupnosti, društev, kmetij in drugi zainteresirani posamezniki) iz vseh petih občin zavarovanega območja. Zaposleni v parku so predstavili ključne vsebine in naloge Kozjanskega parka ter Program dela za leto 2019. Deležniki so na delavnici imeli možnost podati svojo oceno Kozjanskemu parku ter konkretne predloge sodelovanja.

Veliko presenečenje zaposlenih je bil rezultat ocenjevanja, saj so delo parka deležniki ocenili s povprečno oceno 8. Po triurnem intenzivnem druženju so prišli do konkretnih rezultatov in sicer oblikovali smo različne nove oblike sodelovanja deležnikov s parkom ter se zavezali, da se bo Forum srečeval vsaj enkrat letno.

V Kozjanskem parku so konec februarja uspešno končali vse aktivnosti projekta Krepitev zmogljivosti za učinkovitejše upravljanje zavarovanega območja Kozjanski park, ki ga je sofinancirala Mreža zavarovanih območij Parki Dinaridov.
Cilj projekta je bil okrepiti komunikacijske aktivnosti in sodelovanje med upravo parka in lokalnim prebivalstvom.

Kozjanski regijski park leži v 2 statističnih regijah in 5 občinah. V zavarovanem območju živi okoli 11.000 prebivalcev. Glede na velikost zavarovanega območja s precej velikim številom prebivalstva je veliko različnih interesnih skupin, ki imajo vsaka svoje želje, potrebe in zahteve. Eden od ciljev upravljavca zavarovanega območja je usklajevanje različnih interesov z namenom ohranjanja biotske pestrosti, naravnih vrednot in tradicionalne kulturne krajine.
Eden glavnih rezultatov projekta je vključitev različnih interesnih skupin v zavarovanem območju v načrtovanje upravljanja parka. Zato so junija 2018 izvedli strokovno ekskurzijo, ko smo si ogledali primere dobre prakse na Hrvaškem: največje naravno jezero na Hrvaškem – Vransko jezero ter Naravni park Lonjsko polje.


V zimskem času so se posvetili usposabljanju zaposlenih v Kozjanskem parku za učinkovito komuniciranje s ključnimi interesnimi skupinami v zavarovanem območju. S strokovnjakinjo za komuniciranje Špelo Polak so izvedli 4 delavnice, s pomočjo katerih so izdelali zelo uporabno komunikacijsko strategijo, ki podpira predvsem naslednje organizacijske aktivnosti Kozjanskega regijskega parka: širitev parka, varstvo narave in nov akt o parku.

Najbolj pomembna je bila delavnica z deležniki, 26. februarja, v prostorih uprave parka v Podsredi, kjer so ustanovili prvi t. i. Forum Kozjanskega parka. Povabilu se je odzvalo 15 deležnikov (predstavniki lokalnih skupnosti, društev, kmetij in drugi zainteresirani posamezniki) iz vseh petih občin zavarovanega območja. Zaposleni v parku so predstavili ključne vsebine in naloge Kozjanskega parka ter Program dela za leto 2019. Deležniki so na
delavnici imeli možnost podati svojo oceno Kozjanskemu parku ter konkretne predloge sodelovanja. Veliko presenečenje zaposlenih je bil rezultat ocenjevanja, saj so delo parka deležniki ocenili s povprečno oceno 8. Po triurnem intenzivnem druženju so prišli do konkretnih rezultatov in sicer oblikovali so različne nove oblike sodelovanja deležnikov s parkom ter se zavezali, da se bo Forum srečeval vsaj enkrat letno.

Predlogi sodelovanja so bili sledeči: strokovna pomoč parka pri urejanju dokumentacije za ureditev kopališča v Podsredi, močnejše sodelovanje pri blagovni znamki Sožitje, uprizoritev jabolčnega plesa na Prazniku kozjanskega jabolka, sodelovanje Gasilskega društva Podsreda na naravoslovnih taborih, vzpostavitev tematske gobarske poti skupaj z Gobarskim društvom Kozjansko ter omogočiti postavitev razstav Kozjanskega parka po celotnem zavarovanem območju.