jelincic monika selitev gp4 Svet24.si

FOTO: Tako se je Zmago znebil Monike in njenih ...

polna luna Dobra karma

12. 12. - zadnja polna luna tega desetletja in ...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za četrtek, 12. decembra

hranjenje Svet24.si

Iz domov za starejše: polovica je podhranjenih

ženska Dobra karma

Nihče ne sme imeti večje moči nad vašimi ...

nada Njena.si

Življenjska bitka gospodarice Nade

tanja in rene večerja Njena.si

Tanja in Rene ujeta na romantični večerji

Novice Novo mesto

Prvi poletni in najdaljši dan v letu

Piše: STA

Čas objave:
21.06.2019 06:30

V začetku junija se je začelo meteorološko poletje, danes pa se s Sončevim obratom oz. solsticijem tudi koledarsko začenja poletje. Temperature bodo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) tudi danes poletne, najvišje se bodo gibale med 26 in 31 stopinj Celzija. Po spremenljivem vremenu konec tedna se v prihodnjem nato spet obeta vročina.

Danes bo tako najdaljši dan v letu, noč pa najkrajša. Ob 17.54 bo Sonce najvišje nad ekvatorjem. Današnji dan bo tudi najdaljši v letu, noč pa najkrajša. Sonce je vzšlo ob 05.12 in bo zašlo ob 20.59. Dan bo torej trajal 15 ur in 47 minut, noč pa osem ur in 13 minut.

Prvi poletni dan bodo temperature poletne, tja do 31 stopinj Celzija. Sprva bo deloma sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno. V notranjosti se bodo pojavljale nevihte, ki se na severu lahko nadaljujejo tudi v noč.

Za vikend lahko nato pričakujemo bolj umirjene temperature, okoli 26 stopinj Celzija, in zelo spremenljivo vreme, je povedal dežurni meteorolog na Arsu Uroš Strajnar. V soboto je pričakovati precej padavin, nedelja pa bo za odtenek boljša, a bodo nevihte še vedno možne. Bistveno boljše vreme bo na Obali, kjer Strajnar padavin ne pričakuje oz. se bodo te pojavljale izjemoma, temperature pa bodo okoli 28 stopinj Celzija.

V začetku prihodnjega tedna pa si spet lahko obetamo poletne temperature, možnost neviht bo majhna.

V slovenski ter evropski tradiciji je na dan sončnega obrata potekalo kresovanje. Marsikje ob poletnem solsticiju potekajo različna praznovanja, v Evropi je prav gotovo med najbolj poznanimi praznovanje v britanskem Stonehengu, kjer se zbere večtisočglava množica ljudi, ki pričaka jutro.