Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Prvo srečanje iz cikla pogovornih večerov Novomeška poDmlad

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
22.05.2020 15:46

Prvi pogovorni večer Novomeške poDmladi, ki so ga v novomeški občini, skupaj s Knjižnico Mirana Jarca uvedli ob tematskem letu 100 let novomeške pomladi, je bil v četrtek, 21. maja. Na prvem srečanju sta se predstavila novomeška pesnica mlajše generacije Nastja Vidmar in fizik, izumitelj in pesnik Andrej Detela.

Prvo srečanje iz cikla pogovornih večerov Novomeška poDmlad.JPG
Prvo srečanje iz cikla pogovornih večerov Novomeška poDmlad
Foto: MO Novo mesto

Pogovorni večeri bodo potekali enkrat mesečno, vsak 3. četrtek v mesecu. Ob uveljavljenem gostu bodo predstavljali lokalne mlade in nadarjene ustvarjalce z različnih področij ustvarjanja – tako s področja literature kot tudi likovne in drugih umetnosti, ki se jih naši mladi ustvarjalci lotevajo na podoben način kot so se jih pred stotimi leti njihovi predhodniki, akterji novomeške pomladi – drzno in srčno.

Predstavila sta se Nastja Vidmar in Andrej Detela.jpg
Predstavila sta se Nastja Vidmar in Andrej Detela
Foto: MO Novo mesto

Novomeška pesnica Nastja Vidmar je pred kratkim izdala svoj pesniški prvenec, ki ga je poimenovala Kontemplacije. Za svoje literarno ustvarjanje je bila tudi že nagrajena. Zasedla je 1. mesto na študentskem literarnem natečaju Rdeča nit 2016 s kratko zgodbo V kino s filozofom, njen esej Nevidne pisave pa je bil na natečaju, ki ga razpisuje revija Sodobnost, nominiran za najboljši slovenski esej leta 2020. Zbirka je polna dualnosti in razdeljena na 4 tematske sklope oz. letne čase, v katerih Nastja vidi rojstvo in smrt, ne pa tudi konca, saj se nenehno ponavljajo, a vmes tudi spreminjajo. In tako vidi tudi življenje. Njene pesmi nastanejo, ko jo le-te pokličejo, pogosto je to na sprehodih v naravi. Piše v več jezikih in zase pravi, da je razcepljena duša - na nežno rusko in uporno špansko, ki ji da borbenost in moč, da vztraja. Slovenska komponenta pa gre zelo dobro nekam vmes. Čas karantene je izkoristila za pisanje in druženje s samo sabo, kar sicer tudi običajno pogosto počne. Nastale so nove pesmi, eseji, lotila pa se je tudi pisanja romana oz. zgodbe sanjača.

Pogovorni večer - Nastja Vidmar in Andrej Detela.png
Pogovorni večer - Nastja Vidmar in Andrej Detela
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Z Andrejem Detelo sta se spoznala v času študija na Fakulteti za družbene vede, ko je študentom predstavil idejo o sintropiji, o kateri piše v svoji knjigi Sintropija v polifaznih zibelkah. Navezala sta stike in postala prijatelja, Andrej, ki se tudi sam ukvarja s poezijo, pa je tudi pisec spremne besede k Nastjini knjigi. Andrej pravi, da nas je koronavirus samo opozoril, da nismo ločeni od narave in jo moramo spoštovati. »Na koncu mu bomo še hvaležni, ker nas je pripravil še na večje spremembe, ki so pred nami.« Na vprašanje, ali verjame v srečne konce, je Nastja odgovorila: »Verjamem v vse konce. Vsaka slaba stvar je za nekaj tudi dobra.«