Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

luka modric Ekipa24.si

Uff, kakšna lepotica, ste jo videli?! Na tribunah...

kmetija Njena.si

Kmetija: V oddaji po nesreči pokazali člana ...

Luis Enrique 22 pm Ekipa24.si

Srce parajoče besede o umrli hčerki: Španski ...

Novice Žužemberk

PRVOAPRILSKA: Angleški avtobus z jamstvom občine

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.04.2013 11:53

Eno najaktivnejših turističnih društev na Dolenjskem in širšem slovenskem turističnem zemljevidu, Turistično društvo Suha krajina, si je tudi za letos zastavilo ambiciozen plan dela za letošnje leto.

Eno najaktivnejših turističnih društev na Dolenjskem in širšem slovenskem turističnem zemljevidu, Turistično društvo Suha krajina, je minuli teden na volilnem zboru članov pregledalo delo v preteklem letu in zastavilo ambiciozen plan dela za letošnje leto. Aktivno članstvo je samo v minulem letu izpeljalo več kot 185 različnih dogodkov, z odmevnejšimi 46 prireditvami, tesno pa sodeluje z različnimi društvi in organizacijami v kraju in izven njega.

V društvu deluje več sekcij, med katerimi sta najaktivnejši Seinsenbergensis Tumultus-viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega in ljudske pevke v pokrajinskih nošah. Zbor članov je potrdil nova pravila in ustanovil novo oglarsko sekcijo, ki bo skrbela ta ohranjanje starih običajev oglarjenja, izvolil pa je tudi novo vodstvo društva, katero bo naslednje štiri leta vodil novi, stari predsednik društva Vlado Kostevc. Ob 20-letnici delovanja turističnega društva bodo člani pripravili simpozij, izdali bogato kroniko ter na rojstni hiši Drinske mučenke Antonije Fabjan v Malem Lipju postavili spominski relief. Moči bodo usmerjene tudi popotovanja s kolesi po rimski cesti, poletnim grajskim prireditvam in Trškim dnevom. Posebna pozornost bo namenjena mednarodnemu projektu EASA 013 Žužemberk, ki bo poleti gostil študente arhitekture in arhitekte iz vse Evrope.

Po dobri izkušnji s Kompasovim avtobusom »Janezom«, ki je med občinskim praznikom prevažal turiste in goste po Suhi krajini, so se v društvu odločili za nakup originalnega double decker oz. dvonadstropnega avtobusa, ki bo služil za promocijo Suhe krajine in prevoz gostov. Med prvimi se bo po suhokranjskih cestah s pravim angleškim avtobusom iz leta 1965, ki je še februarja vozil po londonskih ulicah, popeljalo 500 mladih študentov arhitekture.

Avtobus bo društvo v sinergiji s prevozniškim podjetjem in občino, kupilo z lastnimi sredstvi, vzeli pa bodo tudi dolgoročno posojilo, za katerega bo jamčila občina Žužemberk. V spodnjem nadstropju bo možnost izbire prospektov in rezervacije počitniških kapacitet, nameščena pa bo tudi centralna enota mobilnega interneta, ki omogočala istočasen dostop do mobilnega interneta za potnike. Le ta bo omogočala brez gesla hitrosti prenosa podatkov vse do 30 megabajtov na sekundo. Turistično društvo Suha krajina je že razpisalo tudi nagradni natečaj za izbiro imena elitnega angleškega avtobusa.