Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

Ptice okoli nas

Piše: R.K.

Čas objave:
22.01.2023 08:00

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo »Ptice okoli nas« želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.

V lanskem letu so opazili več kot 13.000 ptic, ki so pripadale 73 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, sive vrane in velike sinice. V akciji je sodelovalo 892 opazovalcev.

S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bodo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja.

Akcija opazovanja ptic bo letos potekala v tednu od ponedeljka 23. do nedelje 29. januarja. Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst so pripravili letak s fotografijami ptic. Več informacij o akciji lahko najdete na spletni strani ptice.si pod zavihkom Ptice okoli nas.

opazovanje-ptic-v-naseljih
Z akcijo »Ptice okoli nas« želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.
Simon Kovačič

Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravite na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to pomemben podatek. Svoja opažanja Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije do konca februarja sporočite preko spletnega obrazca, katerega najdete na njihovi spletni strani. Če nimate dostopa, jim lahko izpolnjen letak pošljete po pošti na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana.