Katerina Tikhonova Svet24.si

Putinova hči Katerina je v razmerju z Zelenskim

matej periš Svet24.si

Analiza DNK potrdila očetove besede: "Matej je ...

zelenski jansa tw Necenzurirano

Janševo orožarsko darilo Ukrajini

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

slovenija Ekipa24.si

Posnetek iz slačilnice v javnosti! Slovenke ...

ljubezen-po-domače, mija-in-lovro Njena.si

Lovro o škodoželjnih govoricah, da Mija ni več ...

doncic pivo Ekipa24.si

Dončić pil pivo na dan tekme z Warriorsi? ...

Novice Tržič

Ptički se ženijo in kličejo pomlad

Piše: STA

Čas objave:
12.03.2021 13:14

Po valentinovem in pustu bo tudi današnji god svetega Gregorja v skladu s kulturno dediščino sporočil, da se bliža težko pričakovana pomlad. Znan je rek, da se na gregorjevo "ptički ženijo", v obrtniških krajih pa so v času, ko so spet delali pri dnevni svetlobi, poznali značilne šege. V sodobnosti jih ohranjajo otroci, a med epidemijo le virtualno.

Gregorjevo je bilo po starem julijanskem koledarju do 16. stoletja prav na dan začetka pomladi, torej 21. marca. Z uvedbo gregorijanskega koledarja, ki je na slovenskem območju v uporabi od leta 1584, pa se je pomaknil deset dni nazaj.

V nekaterih obrtniških krajih na Gorenjskem se je na predvečer gregorjevega uveljavila šega spuščanja različnih plovil z gorečo svečo po potokih. V Tržiču so rekli, da luč vržejo v vodo. Tako so čevljarski vajenci t. i. gregorčke na predvečer gregorjevega spuščali po Tržiški Bistrici. V sodobnosti šego obujajo otroci z izdelovanjem in spuščanjem hišic iz različnih materialov z gorečimi svečami v njih. Tudi v času epidemije so se spomnili nanjo, a v prilagojenih oblikah. Gregorčki so namreč zaplavali po virtualni strugi, ki so jo pripravili v tržiškem vrtcu. Že od 5. marca pa so razstavljeni v izložbah tržiških lokalov in v Galeriji Atrij Občine Tržič. V slednji si je mogoče ogledati tudi gregorčke iz zbirke Tržiškega muzeja. Prav tako je tradicija gregorjevega zajeta na zunanjih panojih.

sinica, ljubezen, gregorjevo
sinica, ljubezen, gregorjevo
Pixabay

Tako kot pri številnih drugih praznovanjih je tudi v primeru gregorjevega krščanska praksa prekrila predkrščanska verovanja. Vendar so nekatere sledi ostale, izhaja iz knjige Bojana Knifica z naslovom Gregorjevo - Ko gre luč v vodo in se prične pomlad. Med temi sledmi je po njegovih besedah tudi darovanje luči vodi. Spuščanje različnih plovil z gorečo svečo po potokih naj bi se po njegovih besedah sicer uveljavilo v 20. stoletju.

Krščanstvo je stara verovanja skušalo zatreti ali jim vsaj spremeniti pomen z novimi vsebinami. Tako se je šega spuščanja luči po vodi po njegovih pojasnilih prenesla na nove dneve v letu, kot razlog zanjo pa so se uvedli motivi, povezani s Cerkvijo in rokodelskim delom.