reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

Razmere v gorah

Piše: R.K.

Čas objave:
01.01.2018 14:59

Če vas bo zamikal odhod v gore, je dobro vedeti.

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz kložastega snega. Razmere se danes zaradi novega sneženja hitro
spreminjajo.

V preteklih dneh se je snežna odeja zaradi ponovne otoplitve sesedala in preobražala, v visokogorju so ob jugozahodniku nastajali novi zameti. Nižje se je sneg ojužil in ponoči pomrznil. Snežna odeja je predvsem v osojah in v zatišnih legah večinoma mehka, na prisojnih pobočjih je marsikje skorja, ki je ponekod nastala tudi zaradi vetra. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod do stare podlage. Na tako podlago danes sneži.

Oblačno bo. Padavine se bodo krepile in popoldne zajele vso Slovenijo. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik, ki se bo popoldne obračal v severovzhodnik. Hladilo se bo, meja sneženja se bo marsikje do večera spustila do nižin. V torek bo zmerno do pretežno
oblačno, več jasnine pričakujemo tekom popoldneva od zahoda. veter bo severne do severozahodne smeri in bo zmerne jakosti, v visokogorju ter proti vzhodu lahko tudi okrepljen. V sredo bo sprva delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Proti večeru in v noči na četrtek bo prehodno spet občasno snežilo, a bo količina novega snega majhna. Pihal bo zelo močan zahodni do jugozahodni veter.

V gorah bo danes zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega, ki se bo nad okoli 1800 metri slabše sprijel s podlago, nižje pa bo moker in bo povezava s starim snegom boljša. Veter bo delal zamete in opasti, nov sneg bo marsikje prekril stare klože. Ker se bo ohladilo, bo sneg ostal rahel in mehak. V sredo se bo spet nekoliko segrelo, predvsem pa bo pihal zelo močan jugozahodnik, ki bo marsikje zelo spihal novi sneg. Nastale bodo številne nove opasti in klože. Te bodo predstavljale glavno nevarnost v naslednjih dneh. Šele ponovna otoplitev bo postopno nekoliko stabilizirala snežno odejo.