Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

Razrešitev direktorja Gena Energija

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.03.2013 19:27

Nadzorni svet družbe Gen Energija je razrešil direktorja Martina Novšaka zaradi neodgovornega ravnanja v zvezi z jedrsko varnostjo v Sloveniji in zaradi vrste odločitev, ki so vplivale na slabše poslovanje družbe.

Najpomembnejši razlog za odpoklic Novšaka je bil po pojasnilu nadzornikov dopis, ki ga je 9. januarja poslal francoski inštitut za jedrsko in sevalno varnost IRSN. V dopisu IRSN zaradi geoloških in seizmičnih značilnosti lokacije izrecno odsvetuje gradnjo novega bloka ob obstoječi jedrski elektrarni in prosi Novšaka, naj s pismom nemudoma seznani tudi Upravo za jedrsko varnost RS in upravo Nuklearne elektrarne Krško (NEK).

Nadzorni svet s tem dopisom ni bil seznanjen, prav tako Novšak o njem ni nemudoma obvestil Uprave za jedrsko varnost RS, ki nadzira varnost jedrske elektrarne v Krškem.

"Takšno ravnanje poslovodje je povsem neodgovorno in ga nikakor ni mogoče razumeti niti kot skrb za jedrsko varnost niti kot profesionalno gesto vestnega in odgovornega gospodarstvenika," so zapisali nadzorniki.

Za vršilca dolžnosti je bil za obdobje šestih mesecev imenovan strokovnjak za jedrsko tehniko Igor Šalamun.

Novšak presenečen nad razrešitvijo

Direktor Gena Energije Martin Novšak je bil zelo presenečen nad razrešitvijo, uradnega obvestila o razrešitvi pa še ni dobil.

"Sem pa zelo presenečen, da se to dogaja, tako časovno kot vsebinsko," je dejal Novšak. Podrobneje pa bo komentiral, ko bo dobil uradno poročilo nadzornikov.

"Delal sem v Nuklearni elektrarni Krško, sem šolan za to, na področju jedrske varnosti dobro poznam te stvari. Zelo dobro smo zagotavljali jedrsko varnost in dobro obratovanje teh enot, na tem ne vidim nobenih razlogov za zamenjavo," je še dejal Novšak.

Nadzorniki so dodali, da si nadzorni svet želi, da jedrska varnost postane najpomembnejša prioriteta družbe Gen Energija, zato so morali ukrepati in vzpostaviti razmere, ki to tudi omogočajo. Odločitev za odpoklic direktorja, kot poudarjajo, podpirajo tudi številni poslovni razlogi, med njimi zmanjševanje donosnosti poslovanja družbe in izjemno slabo uresničevanje prioritetnih razvojnih projektov družbe.

Nadzorni svet je Novšaka sicer večkrat opozoril na njegovo negospodarno ravnanje oz. ravnanje v nasprotju s predpisano skrbnostjo, vendar se ta na opozorila ni odzval. Od novembra 2011 so ga večkrat pozvali, naj jim omogoči vpogled v poslovne knjige in računovodske izkaze družbe ter da naj poroča oz. pojasni odhodke v zvezi z izvedenimi kapitalskimi naložbami, prometu z vrednostnimi papirji in prometu z nepremičninami v zadnjih dveh letih, vendar pa tega ni storil.

"S tem je direktor nadzornemu svetu onemogočil izvajanje njegovih zakonskih nalog pri nadzorovanju vodenja poslov družbe ter pregledovanju in preverjanju poslovnih knjig družbe," so zapisali.

Po oceni nadzornikov in zunanjih ocenjevalcev se donosnost poslovanja družbe v zadnjih štirih poslovnih letih konstantno in sistematično poslabšuje. Tako je čisti dobiček družbe za leto 2011 znašal samo še 19 odstotkov dobička iz leta 2009, čista donosnost kapitala pa se je z 12,2 odstotka v letu 2009 znižala pod dva odstotka v letu 2011.

Nadzorniki so opazili tudi, da so bili v bilancah narejeni popravki rezervacij navzgor, kar pomeni, da je rezultat družbe dejansko še slabši. Tako slabe donosnosti po njihovem mnenju ni mogoče pojasniti z objektivnimi okoliščinami, recimo z gospodarsko krizo, saj se proizvodnja in prodaja električne trgovine nista toliko zmanjšala.

Zaradi vsega tega je nadzorni svet izgubil zaupanje v Novšaka in se odločil, da poišče novo vodstvo družbe, ki bo delovalo v skladu z pričakovanji lastnikov in na način, kjer bo skrb za jedrsko varnost nedvoumna prioriteta.

Na mesto vršilca dolžnosti pa so za obdobje šestih mesecev imenovali Šalamuna, ki ga je vlada v sredo razrešila z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Kot še poudarjajo nadzorniki, ima Šalamun, ki je doktoriral s področja jedrske tehnike, bogate izkušnje z najbolj odgovornimi nalogami v raziskavah, industriji in državni upravi.

Iz poslanske skupine PS so ob Novšakovi razrešitvi sporočili, da "brutalnost odpuščanja in degradiranja vseh, ki nimajo strankarske izkaznice še nekaj dni vladajoče stranke, presegla vse meje zdravega razuma". Kot pravijo, je vlada po zadnjih imenovanjih načelnikov upravnih enot posegla še v energetiko. Pri sredini razrešitvi Šalamuna z mesta državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu je šlo po mnenju PS za podoben manever kot v primeru generalnega sekretarja vlade, ki je bil kasneje imenovan za načelnika upravne enote Grosuplje - vlada je s Šalamunovo razrešitvijo omogočila, da se ga imenuje za predsednika uprave Gen Energije.

"S tem si je SDS v celoti podredila oba slovenska energetska stebra, HSE in Gen energijo. V PS bomo storili vse, kar je v naši moči, da se takšna plenilska, krivična in za Slovenijo škodljiva politika čim prej konča," so zapisali.