Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Krško

Razsežnosti posledic jedrskih nesreč

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.04.2016 07:35

V Krškem bo danes javna tribuna »V spomin na 30 let Černobila in 5 let Fukušime«. Dogodek bo v mali dvorani KD Krško potekal danes od 17.00 do 20.00

Razsežnosti posledic jedrskih nesreč v Černobilu in Fukušimi so javnosti dobro poznane. V kakšni meri pa so vplivale na zdravje ljudi, ter kako smo posledice čutili v srednji in južni Evropi, pa pričajo raziskave neodvisnih znanstvenikov, ki jih bomo predstavili na javni tribuni.

Namen javne tribune je povezovanje domačih in tujih znanj, iskanje možnosti za večje sodelovanje civilne družbe, NVO, občin, državnih institucij, evropskih institucij in profitnih organizacij, za skupno reševanje okoljskih problemov (NIMBY in NIMET), možnosti »zelenih mediacij«, izmenjava izkušenj ter srečanje domačih in tujih znanstvenikov, strokovnjakov različnih strok na širokem področju jedrske varnosti.

PROGRAM:

• Predstavnik društva PJLP Tema: predstavitev PJLP, izgradnja suhega odlagališča izrabljenega jedrskega goriva, vplivi na okolje in zakonska podlaga, sodelovanje javnosti v jedrskih postopkih

• Karel Lipič (predsednik ZEG in član vodstvenega odbora PJLP). Tema: problematika podaljševanja obratovanja NEK, stališče ZEG do izgradnje drugega bloka NEK in jedrske varnosti v RS.

• Luka Keller (predsednik stranke ORAH iz Hrvaške). Tema: stališče stranke ORAH do jedrskih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško.

• Jan Haverkamp (specialist pete stopnje zaščite pred sevanjem, strokovni svetovalec na področju jedrske energije in energetske politike za Greenpeace za srednjo in vzhodno Evropo, so-ustanovitelj in član vodstvenega odbora NTW, podpornik številnih NVO-jev s pritožbami o izvajanju Aarhurške in Espoo konvencije): video predstavitev. Tema: pomembnost prepoznavanja in uveljavljanja Aarhurške konvencije v Evropi, vloga NVO-jev pri nadzoru jedrskih dejavnosti v Evropi, sodelovanje s partnerji (lokalne, državne in evropske oblasti oz. institucije, mediji, državljani, profitne organizacije, jedrska elektrarna..), Espoo konvencija in konvencija o jedrski varnosti- izvajanje v Evropi, stališče glede izgradnje suhega skladišča jedrskega goriva v NEK brez ocene vplivov na okolje.

• Dr. Alfred Körblein (doktor jedrske fizike in neodvisni strokovnjak o vplivu jedrskih objektov in jedrskih nesreč na zdravje ljudi): video predstavitev (posnetek) Tema: zdravstvene posledice černobilske nesreče v srednji in južni Evropi.

• Yoko Kawasaki : video predstavitev. Tema: posledice po Fukušimi, akcije zbiranja mlečnih zob na Japonskem.

• Dr. Leo Šešerko (član vodstvenega odbora PJLP in ZEG, predavatelj na fakulteti za varstvo okolja, okoljevarstvenik, jedrski strokovnjak). Tema: akcija zbiranja mlečnih zob v Posavju, ustanovitev Slovenskega arhiva mlečnih zob v Posavju in v Sloveniji za sledenje stronciju 90 in drugim radionukleidom v mlečnih zobeh.