Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Razstava del 11. novomeških likovnih dnevov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.06.2015 12:21

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu bodo drevi ob 21. uri odprli razstavo del, ustvarjenih na likovni koloniji 11. novomeški likovni dnevi.

Kolonije, ki je potekala maja, se je udeležilo sedem vidnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev, dva kiparja in pet slikarjev. Njihova dela bodo razstavljena do 19. septembra.

Umetniški vodja in pobudnik kolonije, novomeški slikar, grafik ter oblikovalec Janko Orač, je na novinarski konferenci ob začetku kolonije poudaril, da letošnji udeleženci predstavljajo različne pristope, risbo, slikarstvo, klasično kiparstvo v kamnu in keramično reliefno ustvarjanje.

Na zadnjo kolonijo so poleg območnega predstavnika, novomeškega likovnega pedagoga in kiparja, ki ustvarja v glini, Branka Šustra, povabili še primorskega kiparja Boštjana Kavčiča, ki živi v Rodinah pri Črnomlju, in slikarki, Anko Krašna iz Maribora ter Mojco Zlokarnik iz Ljubljane.

Med drugimi sodelujočimi slikarji so bili še v Oseku pri Šempasu delujoči Franc Golob, Ljubljančan Andrej Pavlič in Rudi Skočir, ki prihaja iz Rovt. Razen Pavliča in Skočirja so se vsi drugi kolonije udeležili prvič.

Udeležencem novomeške kolonije tudi tokrat niso predpisali teme ali motivov, temveč so jim zgolj priporočili širše, z Novim mestom povezane teme.

Sicer pa se je v prvem desetletju kolonije v njeni oziroma novomeški mestni zbirki nabralo 80 likovnih izdelkov 73 likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav.

Kolonija je postala novomeška kulturna stalnica. Dosegla je visoko umetniško in organizacijsko raven, za katero ob stalni podpori Mestne občine Novo mesto zadnja leta skrbi Dolenjski muzej, ki je tudi skrbnik stalno naraščajoče mestne likovne zbirke.