kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kostanjevica na Krki

Razstava Prenavljamo!!! muzeja za arhitekturo

Piše: STA

Čas objave:
10.07.2020 07:43

V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki je na ogled gostujoča razstava Prenavljamo!!!, ki so jo v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje pripravili lani. Otvoritveno prireditev je vodstvo galerije zaradi protiepidemioloških ukrepov odpovedalo. Razstava je na ogled do 13. septembra.

Razstava z naborom preteklih in sodobnih projektov izpostavlja pomen sodelovanja, potrebnega za to, da stavbe, ki so preživele prvotno rabo, lahko znova zaživijo.

Predstavlja prenovljene zgradbe v Sloveniji, ki so nepogrešljiv del zgodovine mest in naselij ter nosilec lokalne ali celo nacionalne identitete.

Kustosi razstave so Matevž Čelik, Natalija Lapajne in Andraž Keršič. Pri njenemu snovanju je sodelovala konservatorka Marija Režek Kambič.

Po besedah snovalcev razstave je ohranitev številnih zgodovinskih stavb izid sodelovanja mnogovrstnih poklicev, predvsem arhitektov in konservatorjev. Ker se je vrsta sodelujočih pri teh projektih spopadala z zahtevnim načrtovanjem preobrazbe stavbne dediščine tako, da se sodobna arhitektura prekriva z naloženimi substrati prejšnjih dob, mnoge prenove veljajo za radikalne in polemične, hkrati pa so zaznamovale zgodovino in razvoj arhitekture ter varstva kulturne dediščine.

Razstava Prenavaljamo.jpg
Razstava Prenavaljamo
Foto: galerija-bj.si

Za njimi stojijo arhitekti od Jožeta Plečnika, Antona Bitenca in Vojteha Ravnikarja do arhitektov, konservatorjev in umetnostnih zgodovinarjev, Borisa Kobeta, Marjana Mušiča, Otona Jugovca, Franceta Steleta, Naceta Šumija in Ivana Sedeja ter etnologa Franja Baša.

Osrednji del razstave predstavlja sodobne prenove in izpostavlja dileme, ki se pojavljajo pri preobrazbi zgradb. Obiskovalce sooča tudi z vprašanji ohranjanja in dediščinskih ukrepov.

Razstava predstavlja projekte oziroma mestni muzej v Auerspergovi palači v Ljubljani, knjižnico na gradu Ravne v Ravnah na Koroškem, Moderno galerijo v Ljubljani, ljubljansko Opero in balet, Kino Park v Murski Soboti, ljubljansko Narodno galerijo, ministrstvo za zunanje zadeve v dekliškem liceju Mladika v Ljubljani, rektorat primorske univerze v Armeriji in Foresteriji v Kopru, Center urbane kulture v Kinu Šiška v Ljubljani in Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede v gradu Hompoš v Mariboru.

Predstavlja tudi lutkovno gledališče v mariborskem minoritskem samostanu, ormoški muzej in glasbeno šolo v grajski pristavi, mestno knjižnico v veleblagovnici Globus v Kranju, kongresno-kulturno središče v ptujskem dominikanskem samostanu, ljubljanski grad, ljubljansko Gimnazijo Poljane, športni center Vigor v ljubljanski tovarni Litostroj in radovljiški Grajski park.