Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

Razvojni model Občine Šentrupert zanima tudi Črno Goro

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.02.2013 15:40

Župan Občine Šentrupert Rupert Gole danes sodeluje na konferenci o trajnostnem razvoju, ki jo v prestolnici Črne Gore pripravlja tamkajšnje ministrstvo za trajnostni razvoj in turizem ter NL Agencija nizozemske vlade. Predstavniki črnogorskega ministrstva so Šentrupert obiskali konec minulega leta, čemur je sledilo vabilo.

Potem ko je bil župan Rupert Gole leta 2010 kot edini župan iz Slovenije povabljen v Bosno in Hercegovino, kjer je tamkajšnjim županom predstavil razvojni model Občine Šentrupert, so Šentrupert tudi Črnogorci prepoznali kot občino, ki bi jo želeli posnemati s prenosom dobrih praks.

Na današnji zaključni konferenci v Podgorici predstavljajo izsledke projekta Pospeševanje sodelovanja in partnerstva za lokalni razvoj med vlado in gospodarstvom v Črni Gori, ki se je začel pred dvema letoma, skozi primere dobrih praks pa seznanjajo udeležence o možnostih trajnostnega razvoja v črnogorskih občinah.

Posebna delovna skupina črnogorskega ministrstva za trajnostni razvoj in turizem se je namreč ukvarjala s prenosom dobrih praks na področju turizma, trajnostnega razvoja, energetike in nizkoenergetske gradnje v javnem sektorju iz zahodnih držav, tudi Slovenije, v Črno Goro.

„Ta delovna skupina se je obrnila na ministrstvo za gospodarstvo v Sloveniji s prošnjo, naj jim posredujejo podatke tistih občin, ki veljajo v Sloveniji za inovativne, napredne, ki so realizirale takšne projekte. In na ta način so bili usmerjeni v občino Šentrupert, kjer sem jih sprejel in predstavil našo vizijo, naše projekte. Temu je sledilo povabilo v Črno Goro in tako bom kot edini slovenski župan imel priložnost predstaviti razvojno zgodbo občine Šentrupert,“ o gostovanju v Podgorici pravi župan Občine Šentrupert Rupert Gole, ki se je že včeraj popoldne srečal z županom občine Danilovgrad Branimirjem Djuranovićem.

Danilovgrad je prva občina v Črni Gori z Lokalnim svetom za trajnostni razvoj, z Lokalno strategijo trajnostnega razvoja in Akcijskim načrtom za njeno uresničevanje. In kot je še dodal župan Gole, je zanj in za Šentrupert izjemna čast in potrditev dobrega dela sodelovati na takšnem dogodku.

Pri predstavljanju razvojne zgodbe občine se je župan Gole osredotočil na nizkoenergijski leseni montažni vrtec s kotlovnico na lesno biomaso, na nastajajoči Lesno-predelovalni center Šentrupert, na ustanovitev Javnega podjetja Energetika Šentrupert in na lokalno samooskrbo zaporov na Dobu s toplotno in električno energijo, ni pa pozabil niti Dežele kozolcev, ki tudi tako postaja vse bolj mednarodno prepoznavna.