Anton Lukančič slika Svet24.si

37-letni Anton se je v ponedeljek odpeljal v ...

Bojan Manojlović Svet24.si

Bojan je Andrei pomenil nov začetek v življenju,...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

jason kidd luka doncic Ekipa24.si

Razočarani Dončić po novem porazu tudi o ...

Tamara Goričanec Odkrito.si

Zaradi tega još*e rastejo!

timi zajc Ekipa24.si

Njen največji junak: Zajca po izjemnem poletu ...

Novice Črnomelj

Pomoč za Belo krajino zbirata Rdeči križ in Slovenska karitas

Piše: RKS, M.J./ReCO Novo mesto/Škofija Novo mesto

Čas objave:
14.06.2018 08:31

V Črnomlju je nedavno neurje s točo povzročilo ogromno škode, po dozdajšnjih ocenah okoli 19 milijonov evrov, zato je Rdeči križ Slovenije iz sklada solidarnosti RKS za pomoč prizadetim v neurju območnemu združenju RKS Črnomelj danes nakazal 30.000 evrov. Škofija Novo mesto in Slovenska karitas pa sta darovali po 10.000 € sredstev.

Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič je že imenovala posebno komisijo, ki bo na osnovi prispelih prošenj razdeljevala sredstva. Predsednica in sekretarka RKS - OZ Črnomelj sta članici komisije, skupaj s predstavnikom Občine Črnomelj, Centra za socialno delo Črnomelj, poveljnikom Civilne zaščite Črnomlja in predstavnikom Karitasa.

Prostovoljne finančne prispevke za prizadete družine in posameznike Rdeči križ Slovenije še naprej zbira na posebnem računu in s sms donacijami. Posamezni darovalci in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke za akcijo "UJMA 2018", nakažejo na:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana,
TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 96875, BIC banke: SKBASI2X,  Koda namena: CHAR.

Mobilni operaterji Telekom Slovenije, A1, Telemach in T2 omogočajo SMS donacije na številko 1919. Pošljite ključno besedo UJMA za donacijo 1€ ali UJMA5 za donacijo 5€.

Včeraj je belokranjskim gasilcem pri odpravljanju posledic neurja na območju občine Črnomelj prišlo na pomoč 458 gasilcev. Prišli so gasilci iz regije Ljubljana I., Ljubljana II., Ljubljana III., Gorenjske regije, Celjske regije, Dolenjske regije, Mariborske regije, Obalnokraške regije in Podravske regije. Ocenjevanje škode in odstranjevanje posledic sicer še poteka.

Nastala situacija predstavlja veliko preizkušnjo za vse prebivalce, posebej še za najpreprostejše, kmete z uničenim pridelkom in vse, ki skrbijo za sanacijo nastalih razmer. Ljudje potrebujejo nujno materialno pomoč, hkrati pa tudi sočutje in duhovno podporo. 

V znak podpore je novomeški škof Andrej Glavan skupaj s predsednikom Škofijske karitas Novo mesto in predstavniki Slovenske karitas včeraj obiskal Črnomelj in najbolj prizadeta naselja (Dolnja Paka, Svibnik, Talčji Vrh). Popoldne pa so se na operativnem štabu civilne zaščite srečali z vsemi vključenimi v reševanje nujnih razmer.

Škofija Novo mesto in Slovenska karitas sta takoj dali na razpolago po 10.000 € sredstev.

Darovalci lahko darove nakažejo na Slovensko karitas.  Zbrana sredstva v akciji bodo namenjena socialno ogroženim gospodinjstvom predvsem pri pokritju stroškov nakupa strešnikov, ureditvi streh, ki so bila pokrita z salonitno kritino in drugo kritino ter menjavi poškodovanih stekel. Prošnje za pomoč je mogoče oddati na župnijsko karitas Črnomelj in Škofijsko karitas Novo mesto, ki bosta v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi koordinirali pomoč.

Svoj dar lahko prispevate na:
SLOVENSKA KARITAS
Kristanova ulica 1
TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 201
Namen: NEURJE 2018

Pomagate lahko tudi z  SMS sporočilom KARITAS na 1919, s katerim boste prispevali 1 eur za strešnik. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, A1, Telemacha, T-2, Bob in Hot.si.

Pomoč se bo v naslednjih tednih in mesecih po lokalni mreži Karitas (Škofijska karitas Novo mesto in Župnijska karitas Črnomelj) delila glede na prispele prošnje in potrebe prizadetih družin.