Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Redna telesna vadba krepi tudi imunski sistem

Piše: STA

Čas objave:
01.04.2020 17:22

Nastale okoliščine zaradi novega koronavirusa lahko negativno vplivajo na telesno pripravljenost in duševno zdravje, hkrati pa so se ustavile tudi preventivne in rehabilitacijske zdravstvene dejavnosti. V Združenju fizioterapevtov Slovenije so zato pripravili napotke, kako lahko prebivalci sami poskrbijo za ohranjanje svojega zdravja.

Dobra telesna pripravljenost je za ohranjanje zdravja in kakovosti življenja ključna v času epidemije, pomembna pa bo tudi za dolgoročni razvoj družbe po umiritvi epidemije, so zapisali v sporočilu za javnost. V Združenju fizioterapevtov Slovenije (ZFS) so poudarili, naj v času karantene prebivalci ne pozabijo na vsakodnevno gibanje. Če jim zdravje in okoliščine to dopuščajo, naj si vzamejo čas za sprehod po neobljudenih poteh, sicer pa naj se gibajo doma.

Odrasli naj bi bili zmerno intenzivno telesno dejavni vsaj 150 minut na teden oziroma 30 minut večino dni v tednu. Poleg občasnih vaj za krepitev večjih mišičnih skupin fizioterapevti za njih priporočajo okoli 10.000 korakov na dan. Otroci se morajo gibati še več. Za gibanje pa je treba poskrbeti tudi med dolgotrajnim sedenjem. Fizioterapevti so opozorili, da je sedenje treba prekinjati na uro ali dve, še bolje na 20 minut.

V času, ko veliko sedimo, je še toliko pomembnejše, kakšno hrano jemo. V ZFS so prebivalcem svetovali, naj jedo redno, vsaj petkrat na dan, ter skrbijo za hidracijo. Spodbujajo uživanje veliko raznovrstnega sadja in zelenjave. Pomembno je tudi, da prebivalci nadzorujejo količine zaužitega mesa ter mleka in mlečnih izdelkov. Prav tako so priporočili omejitev uživanja sladkorja in alkohola. Dodali so, da je dobro v jedi uživati.

Za boljše soočanje z zdajšnjo situacijo so v ZFS ljudem tudi svetovali, naj skušajo čas za šolo in delo od doma rezervirati podobno, kot je bilo to urejeno pred epidemijo. Poudarili so pomen rutine ter urejenega in čistega domovanja. Seveda je pomembna tudi osebna higiena vseh družinskih članov, in še posebej higiena kašlja in rok, so zapisali.

Opozorili so še na pomen pristnih človeških stikov. "Če so naši stiki kakovostni, se tudi z okoliščinami lažje spopadamo. Ostanimo doma, a ne pozabimo na našo človečnost," so še dodali fizioterapevti.