tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Električni mrk zaradi delovne nesreče

Piše: RK

Čas objave:
15.11.2022 11:20

Včeraj je v Hudem prišlo do delovne nesreče. V istem času je na širšem območju Dolenjske in Bele krajine prišlo do izpada električne energije. V družbi Eles so potrdili, da sta dogodka povezana.

Na spletni strani Elektra Ljubljana je bilo sicer objavljeno,  da je zaradi izrednih razmer brez elektrike 25757 uporabnikov na območju Novega mesta in 48 uporabnikov na območju Kočevje, do izpada je prišlo tudi na območju Bele krajine. Skupaj je brez elektrike na območju jugovzhoda ostalo okoli 60.000 gospodinjstev. 

V Elektru Ljubljana so povedali, da je prišlo do okvare na transformatorski postaji operaterja prenosnega omrežja Eles v Hudem pri Mirni peči. Brez elektrike je bilo 53.592 odjemalcev, vsi so že priklopljeni nazaj na omrežje. Izpad je po trajal nekaj več kot pol ure.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je do izpada prišlo na območjih Novega mesta, Semiča, Šentjerneja, Trebnjega, Črnomlja in Metlike.

Iz Elesa so nam sporočili, da so v razdelilni transformatorski postaji 110/20 kV Hudo pri Novem mestu delavci ELES-a opravljali redno letno revizijo naprav v enem od odvodnih polj. Eden od delavcev se je pri tem preveč približal delom pod napetostjo, s tem pa je prišlo do preboja in posledično napetostnega udara na delavca. Zaščitne naprave so takoj izklopile vse sosednje naprave. Delavec je pri tem dobil hude opekline in se zdravi v UKC Ljubljana. Vzrok nesreče bo pokazala podrobnejša preiskava, ki jo bo opravil Inšpektorat za delo RS v sodelovanju z odgovornimi službami ELES-a.

Pri dogodku je zaradi delovanja zaščitnih sistemov prišlo do izpada več sosednjih transformatorskih postaj na sledečih področjih:

  • Področje Ivančne gorice in Trebnjega s transformatorskima postajama 110/20 kV Ivančna Gorica in Trebnje
  • Področje Novega Mesta s transformatorskimi postajami 110/20 kV Bršljin, Ločna in Gotna Vas ter
  • Področje Bele Krajine s transformatorskima postajama 110/20 kV Metlika in Črnomelj

Izpad električne energije moči cca 100 MW je trajal od dogodka ob 10:30 do ponovne vzpostavitve obratovanja ob 11.04, so sporočili iz družbe Eles.