Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Leskovec pri Krškem

Regijski zmagovalec Ekokviza je OŠ Leskovec pri Krškem

Piše: Ekošola, D.D.

Čas objave:
18.02.2019 13:30

Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v novomeški regiji slavila ekipa učencev Osnovne šole Leskovec pri Krškem.

V ekoznanju se bodo pomerili 22. marca, ko bo na Osnovni šoli Antona Ingoliča Spodnja Polskava potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, dodatni drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije.

Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 2.730 učencev šestih, sedmih in osmih razredov s 133 slovenskih osnovnih ekošol. V novomeški regiji je sodelovalo 116 tričlanskih ekip z 19 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo Osnovne šole Leskovec pri Krškem z imenom Jabolko5 sestavljajo učenci Nina, Aneja in Luka. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o podnebnih spremembah, ekosistemih in vodi ter energiji, so dosegli 27 od 30 možnih točk. Sledili so jim učenci z Osnovne šole Bršljin z 21 točkami ter učenci z Osnovne šole Slava Kladnika Sevnica in Osnovne šole Mirna, ki so dosegli po 20 točk.
Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj nobena ekipa ni pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Tekmovalci so imeli na voljo tri vrste različnih vprašanj: drži/ne drži, izbirna vprašanja A, B, C in D ter vprašanja s povezovanjem. Največ nepravilnih odgovorov se je nanašalo na temo Podnebne spremembe, najmanj pa na temo o Energiji.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 18. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so tako zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz novomeške regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 230 ekip iz mariborske, 238 iz osrednjeslovenske, 93 iz pomurske, 115 iz celjske, 47 iz obalne, 31 iz severnoprimorske in 40 iz gorenjske regije.
Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza ostaja na voljo učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

Kdo bo največja EKOFACA, bo znano v finalnem delu letošnjega Ekokviza, ki bo 22. marca 2019 na Osnovni šoli Antona Ingoliča Spodnja Polskava, kamor se bo uvrstilo 10 ekip: zmagovalci regij ter drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije. Finalni Ekokviz bo potekal v dveh delih, in sicer bodo v prvem delu ekipe reševale kviz prek spletne strani, nato pa bo sledilo še ustno preverjanje poznavanja okoljskih tematik, v katerem se bodo ekipe pomerile med seboj.