jasmina kandorfer Dobra karma

"Ljudi testiramo in uporabljamo intuicijo," je ...

Igor Kojić, Severina Svet24.si

Severina s tem zaprla usta dvomljivcem

20191025_150340 Reporter.si

Primer iz Celja: Kako ravnati, da v domu ...

koronavirus, slovenija Svet24.si

V torek 39 na novo okuženih, umrli sta dve osebi

sircelj Necenzurirano

Največje "luknje" v megu zakonu

4 Igor Jelen Iggy - foto osebni album Odkrito.si

»Zadnje tri tedne ni bilo nikakršnih opozoril«

delovna-akcija, družina-ržen Njena.si

Luksuz in revščina: So Rženovi pretentali POP TV?

Novice Žužemberk

Rekordni dosežki suhokranjskih dobrot

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.01.2013 18:51

Malo višje kot cene v ameriškem New Yorku in tudi japonskem Tokiu so se danes dražile suhomesnate dobrote na tradicionalnem 18 kračevanju v Žužemberku, kjer so se cene krač gibale okrog 75 evrov, domačega kruha 30 evrov, salame 60 evrov....

K temu so precej pripomogla kračmana licitatorja Vlada Kostevca in Franc Longarja. Med kar pet urno licitacijo pa je množica obiskovalcev z aplavzom potrdila tudi novega licitatorja Staneta Legana iz Žužemberka. Le ta se je odrezal več kot odlično z licitacijo domače, pravšnje prekajene svinjske krače, ki je dosegla zavidljivo ceno 85 evrov, katero so prispevali žužemberški motoristi.

V boj za suhomesnate dobrote so posegali stari, pa tudi novi obiskovalci žužemberškega kračevanja. Med njimi so bili poleg žužemberškega župana Franca Škufce tudi topliški Jože Muhič, straški Alojz Knafelj, mirnopeški Andrej Kastelic, gospodarstveniki in drugi obiskovalci iz sosednjih občin.

Likovni pedagog Martin Šušteršič je podaril kračmanom sliko sv.Martina z gosmi, ki je dosegla ceno 300 evrov, medtem ko je predsednica društva kmečkih žena Suha krajina Slavka Legan spekla pletenico s šunko, katero so zlicitirali župan Škufca, skupaj s preostalimi županskimi kolegi.


Veliko pozornosti so kračmani namenili tudi leseni šunki z uro, katero je izdelal Franc Zupančič iz Stavče vasi. Najvišjo ceno so zlicitirali suhokranjski konjerejci z Žanom in Urošom Bradač na dobrih 160 evrov. Licitacija je več kot uspela, saj je navrgla rekordnih 2410 evrov, katero so kračmani namenili za obnovo cerkve sv. Roka.

V tej podružni cerkvi iz leta 1626 je bila dopoldne tudi maša za zdravje živine, ki jo je skupaj s sedmimi duhovniki daroval dekan Franc Vidmar.