Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Žužemberk

Rekordni dosežki suhokranjskih dobrot

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.01.2013 18:51

Malo višje kot cene v ameriškem New Yorku in tudi japonskem Tokiu so se danes dražile suhomesnate dobrote na tradicionalnem 18 kračevanju v Žužemberku, kjer so se cene krač gibale okrog 75 evrov, domačega kruha 30 evrov, salame 60 evrov....

K temu so precej pripomogla kračmana licitatorja Vlada Kostevca in Franc Longarja. Med kar pet urno licitacijo pa je množica obiskovalcev z aplavzom potrdila tudi novega licitatorja Staneta Legana iz Žužemberka. Le ta se je odrezal več kot odlično z licitacijo domače, pravšnje prekajene svinjske krače, ki je dosegla zavidljivo ceno 85 evrov, katero so prispevali žužemberški motoristi.

V boj za suhomesnate dobrote so posegali stari, pa tudi novi obiskovalci žužemberškega kračevanja. Med njimi so bili poleg žužemberškega župana Franca Škufce tudi topliški Jože Muhič, straški Alojz Knafelj, mirnopeški Andrej Kastelic, gospodarstveniki in drugi obiskovalci iz sosednjih občin.

Likovni pedagog Martin Šušteršič je podaril kračmanom sliko sv.Martina z gosmi, ki je dosegla ceno 300 evrov, medtem ko je predsednica društva kmečkih žena Suha krajina Slavka Legan spekla pletenico s šunko, katero so zlicitirali župan Škufca, skupaj s preostalimi županskimi kolegi.


Veliko pozornosti so kračmani namenili tudi leseni šunki z uro, katero je izdelal Franc Zupančič iz Stavče vasi. Najvišjo ceno so zlicitirali suhokranjski konjerejci z Žanom in Urošom Bradač na dobrih 160 evrov. Licitacija je več kot uspela, saj je navrgla rekordnih 2410 evrov, katero so kračmani namenili za obnovo cerkve sv. Roka.

V tej podružni cerkvi iz leta 1626 je bila dopoldne tudi maša za zdravje živine, ki jo je skupaj s sedmimi duhovniki daroval dekan Franc Vidmar.