Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Krško

Remont zaključen, nuklearka spet zagotavlja elektriko

Piše: NEK Krško, I.N.J./STA

Čas objave:
29.10.2019 11:28

Nuklearna elektrarna Krško je bila danes spet vključena v elektroenergetski sistem. Po preverjanjih na nizki moči bodo postopoma zviševali moč elektrarne. V 28 dneh, redni remont se je začel 1. oktobra, so opravili menjavo jedrskega goriva, preventivna vzdrževalna dela in deset večjih naložb s področja tehnološke nadgradnje.

Po podatkih Neka so med rednim remontom po njenem 30. gorivnem ciklu ob menjavi goriva izvedli obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme.

Ob ustaljenih remontnih posegih so z nadzornimi testi preverili in zagotovili, da so nuklearkini sistemi, strukture in komponente sposobni opraviti svojo nalogo, za remont - ta se je začel 1. oktobra - pa so pripravili več kot 4000 delovnih nalogov. Z več sto nadzornimi testi so preverili sisteme, strukture in komponente.

Vsa dela so nadzirali delavci Neka, sicer pa so tem med remontom pridružili zunanji izvajalci iz Slovenije, Hrvaške in mednarodnega okolja. Pri remontu je sodelovalo več kot 1400 delavcev zunanjih izvajalcev, kakovost opravljenih del je nadzorovala Uprava RS za jedrsko varnost. Spremljale so ga tudi pooblaščene organizacije in po remontu podale strokovno mnenje.

Med večjimi remontnimi oz. vzdrževalnimi posegi so v Neku opozorili na zamenjavo 56 gorivnih elementov s svežimi, ki bodo zagotavljali vir energije za prihodnje poldrugo leto delovanja, ultrazvočni in vizualni pregled gorivnih elementov sredice novega gorivnega cikla, mehansko obdelavo prirobnice reaktorske posode, obsežen remont črpalke za odvod zaostale toplote, remont turbinskih ventilov, revizijo elektromotorja reaktorske črpalke, zamenjavo ene proge varnostne baterije, pregled opreme z metodo neporušnih preiskav, kemično in mehansko čiščenje uparjalnikov in barvanje notranjosti rezervoarja kondenzata.

Predsednik uprave Neka Stane Rožman je ob napovedi remonta ocenil, do bodo njegovi stroški predvidoma ostali na ravni prejšnjih remontov, ki so v povprečju stali približno 100 milijonov evrov, nuklearka pa bo omenjeni strošek pokrila sama.

V Neku proizvedeno električno energijo sta med remontom zagotovila njena upravljavca oz. za Slovenijo krška Gen energija.