Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Pariz/Novo mesto

Renaultu pet milijard evrov posojila z državnim jamstvom

Piše: STA

Čas objave:
02.06.2020 18:06

Francoska vlada je danes avtomobilskemu proizvajalcu Renault, pod okrilje katerega sodi tudi novomeški Revoz, potrdila posojilo z državnim jamstvom v višini pet milijard evrov. Renault se je namreč zaradi pandemije covida-19 znašel v težavah in je že napovedal, da bo v prihodnjih treh letih po svetu ukinil 15.000 delovnih mest.

Finančni minister Bruno Le Maire je posojilo odobril po srečanju s predstavniki vodstva avtomobilskega velikana, sindikatov in vpletenih lokalnih oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoske oblasti so posojilo omenjale že maja, a so ga pogojevale z zavezo Renaulta, da ohrani delovna mesta in ključne operacije v Franciji.

V avtomobilski družbi so namreč napovedali, da bi lahko v Franciji zaprli ali prestrukturirali štiri proizvodne obrate, tudi tovarno v mestu Maubeuge na severu države. Tamkajšnjo proizvodnjo električnih vozil kangoo nameravajo preseliti v bližnji Douai. Prav to pa je konec tedna sprožilo množične proteste.

Kot so danes pojasnili na francoskem finančnem ministrstvu, je Le Maire vodstvo Renaulta pozval k takojšnjim pogovorom s sindikati. Želi si namreč, da bi prišlo do dogovora, ki bi zaposlitve in industrijsko proizvodnjo v mestu Maubeuge zagotovil na dolgi rok, tudi po letu 2023. "Nobena odločitev o preusmerjanju dejavnosti ne bo sprejeta, če ne bo soglasja vseh deležnikov," so povzeli stališče ministra.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prejšnji teden obljubil, da bo država za spodbujanje avtomobilske industrije namenila osem milijard evrov. Med drugim je napovedal subvencioniranje za nakupe novih avtomobilov.

Renault je koronavirusna kriza močno prizadela. Aprila je njegova prodaja nazadovala za 89 odstotkov, že lani pa je zabeležil prvo letno izgubo v desetletju.

V petek so v tem avtomobilskem proizvajalcu razkrili osnutek dve milijardi evrov vrednega varčevalnega programa, skladno s katerim bodo v prihodnjih treh letih po svetu ukinili skoraj 15.000 delovnih mest, od tega 4600 v Franciji. Pri tem bodo v ospredju prostovoljni odhodi, prekvalificiranje in premestitve.

Kakšne spremembe bi lahko doletele novomeško tovarno Revoz, še ni znano. Revozov sindikalist Slavko Pungeršič je minuli teden za STA povedal, da Revoza ni na seznamu za prestrukturiranje, s čimer so zadovoljni.