andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Ljubljana

Reporter lestvico 100 vplivnih Slovencev začenja z Melanio Trump in Aleksandrom Čeferinom

Piše: STA

Čas objave:
07.01.2019 16:54

Na vrhu lestvice 100 vplivnih Slovencev, ki jo je sestavilo uredništvo revije Reporter, je prva dama ZDA Melania Trump. Sledi ji predsednik evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Šele nato pridejo na vrsto Slovenci v domovini: predsednik vlade Marjan Šarec, predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Dejan Židan.

Pri Reporterju so na prvi dve mesti tokrat dali Slovenca, ki sta vplivna v svetovnem oz. evropskem merilu. Čeprav je vloga prve dame ZDA predvsem protokolarne narave, je vpliv Melanie Trump na globalni ravni neprimerno večji kot vpliv kakega politika ali gospodarstvenika v njeni rojstni državi, je v uvodniku zapisal odgovorni urednik revije Silvester Šurla in dodal, da ne mislijo le na postavljanje modnih trendov, pač pa kot življenjska sopotnica lahko pomembno vpliva na odločitve ameriškega predsednika.

Drugi na lestvici pa je predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Nogomet je še vedno najbolj pomembna postranska stvar na svetu, kako pomembno in vplivno funkcijo zaseda Čeferin, pa pove že podatek, da proračun Uefe za štiri leta znaša 12,3 milijarde evrov, opozarja Šurla.

Čeferinu sledijo trije predsedniki, Šarec, Pahor in Židan, takoj za njimi pa je nekdanji predsednik države in predsednik Foruma 21 Milan Kučan. Ta ima, kot ocenjujejo, še vedno večji vpliv od prvaka SDS Janeza Janše, ki je na desetem mestu.

Pred njim so še državni sekretar v kabinetu premiera Vojmir Urlep, predsednik sosveta Kolektorja Stojan Petrič in nekdanji prvak Zaresa, zdaj po navedbah revije lobist Gregor Golobič. Neposredno za Janšo je koordinator Levice Luka Mesec.



Na lestvici najvplivnejših je sicer največ politikov, med katerimi je več ministrov, poslancev DZ in evropskih poslancev, ter vplivnih iz sveta gospodarstva. Med tistimi, ki so na lestvici najvišje, so recimo predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik (12.), generalni direktor Krke Jože Colarič (20.) in svetovalec v Savi Matej Narat (23.).

Med predstavniki pravosodja je po oceni Reporterja najbolj vpliven novi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez na 19. mestu, kar je mesto za ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Najvplivnejši sindikalist je glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj na 27. mestu, najvplivnejša iz sveta novinarstva pa direktorica in odgovorna urednica informativnega programa POP TV Tjaša Slokar Kos na 53. mestu.

Na lestvici so tudi lobisti, pravniki, sodniki, odvetniki. Na 41. mestu najdemo ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je na 90. mestu, mesto za njo generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. V zadnji deseterici sta edini pisatelj na lestvici Drago Jančar (94.) in košarkar Luka Dončič, ki kot edini športnik lestvico tudi zaključuje.

Uredništvo revije Reporter je lestvico 100 vplivnih Slovencev sestavilo na podlagi ocene političnega vpliva, ki izvira iz posameznikovega položaja, ter subjektivne ocene njihovega neformalnega vpliva. Kot so zapisali, se v civilni družbi vpliva posameznikov ne da primerjati z vplivom politikov in gospodarstvenikov, ampak z njihovo neformalno močjo in ugledom, ki ga uživajo v družbi.