kralj charles, luton, jajce Svet24.si

FOTO: V kralja Karla že drugič zalučali jajce

klemen volontar Svet24.si

Slovenski gorski reševalci zaviti v črnino, po ...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba

robert golob pl2 Reporter.si

Golob je tako učinkovito likvidiral opozicijo, da...

hrvaska Ekipa24.si

Nepričakovan zaplet! Slovenski novinar hrvaškega...

kirstie-alley3 Odkrito.si

Poslovila se je Kirstie Alley

umor, robert pevec, dravograd Ekipa24.si

Nekdanji slovenski reprezentant za umor žene ...

Novice Črnomelj

AVDIO: Reševanje odplak v Beli Krajini z manjšimi čistilnimi napravami

Piše: STA

Čas objave:
03.07.2020 12:59

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je med današnjim delovnim obiskom v Črnomlju z belokranjskimi župani pogovarjal tudi o problemu neurejenega odvajanja zalednih komunalnih odplak. Ob tem je menil, da bi bil ta problem lažje rešljiv z uporabo manjših čistilnih naprav. To bi bilo tudi cenejše, je izpostavil.

Vizjak je pri tem ciljal tako na problem vodnega vira z nahajališčem endemične črne človeške ribice v črnomaljskem zaledju kot na zavarovanje preostalih vodnih virov belokranjskega plitvega krasa v sosednjih občinah Metlika in Semič.

Gre predvsem za odvajanje odpadnih voda na območjih, na katerih problema zaradi neizpolnjevanja pogojev ni mogoče reševati s sofinanciranjem po dogovoru za razvoj regij oz. z drugimi viri in evropskimi skladi.

Gre torej za zaselke, ki glede na premajhno številčnost prebivalstva - pod 2000 populacijskih enot - ne izpolnjujejo kriterijev za takšno rešitev. Zaradi tega bodo preučili možnost za spremembo meril, še posebej v črnomaljskem primeru, kjer gre za posebno območje z zavarovanim regijskim vodnim virom in naravovarstveno posebnostjo.

Se pa Vizjak strinja s pobudo belokranjskih županov, da je treba ta belokranjski problem reševati celovito.

"Te specifike narekujejo izjemo od uveljavljenih pravil," je nadaljeval minister, ki se je zavezal, da bodo s strokovnimi sodelavci okoljskega ministrstva dodatno preučili kriterije in videli, ali so možne izjeme pri zagotovitvi sofinanciranja.

Vizjak je sicer današnji delovni obisk začel z direktorjem Krajinskega parka Kolpa Borisom Grabrijanom, nato se je pogovarjal s črnomaljskim županom Andrejem Kavškom, z njegovo semiško kolegico Polono Kambič in metliškim županom Darkom Zevnikom.

Na črnomaljski občini so sicer med drugim govorili o razvojnih izzivih Bele krajine, o varstvu tamkajšnjih vodnih virov, problemu gradnje ceste tretje razvojne osi in pridobivanju evropskih sredstev.

Minister je obiskal tudi kmetijo Zupančič ob izviru Jelševniščice pri Črnomlju, ki je znan kot eno od treh do zdaj odkritih belokranjskih nahajališč črne človeške ribice. Tam se je seznanil z delovanjem nedavno vzpostavljenega informacijskega centra, sestal pa se je tudi s predstavniki belokranjskega okoljskega društva Proteus.

Okoljski minister je obisk sklenil z udeležitvijo na slovesnosti s polaganjem temeljnega kamna za večstanovanjski objekt v Črnomlju, v katerem bo tudi 30 stanovanj, ki jih bo odkupil Stanovanjski sklad RS.

Minister Andrej Vizjak o odvajanju komunalnih zalednih odplak


Minister Andrej Vizjak o manjših čistlinih napravah v Beli krajini