Anatoli Antonov Svet24.si

V Kremlju nekateri razmišljajo o ameriški ponudbi

potres2 (1) Svet24.si

Zaradi potresov je v nevarnosti 400.000 ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic jenner Ekipa24.si

Dončić in ameriška zvezdnica! Saj ne boste ...

jure-novak-zaključek Njena.si

Ljubezen po domače: Jure namesto ljubezni ...

doncic 22 pm Ekipa24.si

Kaaaaj?! Slovenski medij šokantno nad Lukovo ...

Novice Novo mesto

Revozovo proizvodnjo hromi pomanjkanje elektronskih vgradnih komponent

Piše: STA

Čas objave:
23.07.2021 10:22

V novomeškem Revozu so morali zaradi pomanjkanja elektronskih delov, ki jih vgrajujejo v avtomobilske modele, po več nekajdnevnih zaustavitvah v prvi polovici leta proizvodnjo julija zaustaviti za tri tedne. Delavci so bili medtem na čakanju ali na dopustu. Kot so v Revozu ocenili za STA, bodo letošnji proizvodni izpad težko nadomestili.

Vodja Revozove službe za komuniciranje Nevenka Bašek Zildžović je povedala, da so proizvodnjo vnovič pognali v sredo. Delali bodo sicer do vključno četrtka prihodnji teden, nato pa se bo vseh Revozovih približno 2400 zaposlenih odpravilo na redni poletni tritedenski kolektivni dopust.

Proizvodnjo bodo predvidoma vnovič pognali v ponedeljek, 23. avgusta, stanje z dobavo omenjenih elektronskih komponent pa se naj bi po nekaterih ocenah septembra oz. z jesenjo stabiliziralo, je dodala.

Pojasnila je, da se je problem z dobavo elektronskih delov že dlje napovedoval in da je povezan s skokom uporabe in prodaje elektronskih naprav med pandemijo covida-19. Težavo za svoje tovarne globalno rešuje matični Renault, ki zaloge oz. pošiljke elektronskih delov razporeja po posameznih tovarnah.

Proizvodni izpad bodo do konca leta skušali nadoknaditi z delom ob sobotah, vendar pa to verjetno ne bo dovolj, da bi dosegli raven lanske proizvodnje, ko so izdelali nekaj manj kot 142.000 vozil, so ocenili v Revozu.Delavci na čakanju sicer dobijo 85-odstotno nadomestilo plače, izrabljajo tudi lastni dopust in druge rešitve, ki jih predvideva Revozov interni dogovor.

Bašek Zildžovićeva je še povedala, da bodo med Revozovim kolektivnim dopustom v novomeški tovarni opravljali običajna oz. redna vzdrževalna dela.

Revoz sicer proizvaja v dveh izmenah. V približno dveh tretjinah kot edina Renaultova tovarna izdeluje model twingo, izdelujejo še električni twingo ter modela clio in električni smart. Dnevno izdela nekaj več kot 700 vozil. Zaposluje nekaj več kot 2400 ljudi.

Pomanjkanje elektronskih delov oz. elektronskih čipov je sicer svetovni problem in med pandemijo covida-19 ne hromi zgolj avtomobilske industrije.