ruski tank, vojna v ukrajini Svet24.si

Britanski obveščevalci: Rusija v Ukrajini ...

lunin mrk Svet24.si

Ste nastavili ure? Če bo vreme naklonjeno, bo ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic Ekipa24.si

Lukaaaaaaa! Kar je Dončić naredil Phoenixu na 7....

Gašper Bergant, Žan Papič & Sašo Stare Njena.si

Stand up komik v dveh mesecih shujšal 11 ...

doncic Ekipa24.si

O, ne, ni tega naredil - je kričal ameriški ...

Novice

Robert Šupe prejemnik častnega Valvasorjevega priznanja

Piše: R.K.

Čas objave:
21.09.2021 10:53

V petek, 17. septembra, je v Velenju potekalo letno zborovanje Slovenskega muzejskega društva s slovesno podelitvijo Valvasorjevih nagrad in odličij za izjemne dosežke na področju muzejstva v letu 2020.

Dogodek, ki ga je soorganiziral Muzej Velenje, se je odvijal v prostorih Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.

Med prejemniki častnega Valvasorjevega priznanja je tudi Robert Šupe, profesor geografije in zgodovine, ki že vse svoje življenje čuti povezanost s Posavskim muzejem Brežice in izkazuje izjemno spoštovanje do dediščine. Že tri desetletja kot geograf in zgodovinar deluje na pedagoškem področju (svetnik, profesor na Gimnaziji Novo mesto). Od septembra 2017 do danes je muzeju podaril več kot 700 predmetov, ki so njegova osebna in dediščina njegove družine. Med podarjenimi predmeti so razglednice iz Slovenije (tudi Posavja) in iz sveta, kovanci iz različnih obdobij in držav, očetove medalje, osebni dokumenti in pištola ter mamin nakit in dekorativni predmeti. Izbor donacije z življenjsko zgodbo staršev, očeta Anteja Šupeta (1932–2015) in mame Marije Šupe, roj. Kovačič (1942–2018), so v Posavskem muzeju Brežice predstavili na razstavi od marca 2019 do maja 2020. Donacija je dragocen del dediščine mesta in ljudi, ki so jih oblikovale sorodne življenjske poti in zgodbe, predmeti pa pomembno dopolnjujejo zbirke Posavskega muzeja Brežice.Leta 2020 je Posavskemu muzeju Brežice finančno omogočil nakup bibliofilske izdaje (št. 28) petih knjig celovitega prevoda Slave vojvodine Kranjske in reprodukcije Valvasorjeve Velike grbovne knjige. Omogočil je tudi prenovo prostora strokovne knjižnice, kar je v izvajanju ter se zavezal k financiranju prenove grajske ure na J delu dvorišča, kar bo izvedeno skupaj s prenovo strehe.

Njegove predmetne in finančne donacije z opredeljeno namembnostjo so velika izjema ter pridobitev za Posavski muzej Brežice, ki že dobrih 72 let s svojim delovanjem povezuje, združuje, predstavlja in skrbi za Posavje, Posavke in Posavce ter širše.