državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Kočevje

Rok za zimsko sanacijo lubadark poteče 20. marca

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.03.2016 13:27

V Sloveniji so lani za posek določili 2,15 mio m3 po lubadarju napadenih iglavcev, kar je največja do sedaj zabeležena količina. Na območni enoti Kočevje so evidentirali za posek po vzroku podlubniki kar 210.000 m3, kar jih med območnimi enotami uvršča na tretje mesto takoj za Ljubljano in Postojno.

Vendar pa sanacija ni bila izvršena v celoti, v Sloveniji je bilo posekanih 1,8 mio m3, na kočevski območni enoti 93 % za posek določenega drevja. Zaradi mile zime in napadenega lesa, ki je ostal v gozdu, se bojijo, da bodo številke v letošnjem letu še višje, kar bi lahko privedlo celo do naravne katastrofe.

Roki za sanacijo: zimska sečnja 20. marec ali 21 dni od prejema odločbe
Lastniki gozdov so dolžni redno pregledovati svoje gozdove. Večina lastnikov žal tega ne opravlja, tako revirni gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije običajno sami začnejo uradne postopke pri odkritju lubadark. Lastniku »Odločb o izvedbi sanitarne sečnje in preventivnih varstvenih del v gozdovih« (odločba C) predpiše posek napadenih dreves s podlubniki in izvedbo nujnih zatiralnih ukrepov, vključno z odvozom napadenega lesa iz gozda. V tem času je aktualen rok za zimsko sanacijo lubadark 20. marec. V ostalem obdobju pravilnik o varstvu gozdov (Ur. L. RS št.114/2009) določa izvedbeni rok v 21. dneh po prejemu odločbe C. Dolžina, oziroma predpisani čas sanacije je odvisen predvsem od razvojne stopnje podlubnikov in deloma tudi od količine lubadark in s tem realnega časa izvedbe sanacije.

Za neizvedbo sanacije lastniki lahko pričakujejo sankcije

V primerih, ko lastniki ne bodo izvedli sanacije v predpisanem roku, so že v prekršku, ki ga lahko gozdarski inšpektor v skladu s 16. točo 1. odstavka 79. člena v povezavi s 3. odstavkom 79. člena Zakona o gozdovih kaznuje z denarno kaznijo v višini 400 – 800 evrov. Vsakomur, ki se ukvarja z gozdarsko dejavnostjo (pravna oseba ali samostojni podjetnik), je zagrožena globa za pravno osebo ali samostojnega podjetnika od 1.200 do 42.000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe ali samostojnega podjetnika je zagrožena globa od 600 do 2.000 evrov.

Zavod za gozdove pa je dolžan izdati sklep o izvršbi na stroške lastnika ali pa sklep o izvršbi s prisilitvijo. V primeru izdaje sklepa o izvršbi po drugi osebi izvršitelji na stroške lastnikov posekajo drevje in izvedejo vse zatiralne ukrepe – olupijo lubje na ponjavo in lubje sežgejo skupaj s podlubniki in vejami. Hlodi ostanejo v gozdu, za katere potem poskrbi lastnik. V primeru izdaje sklepa o izvršbi s prisilitvijo se lastniku naloži nov rok za izvedbo sanacije in zagrozi z denarno kaznijo do višine 1.000 evrov v primeru neizvršitve sklepa. Z vsakim nadalje izdanim sklepom se kazen zvišuje, roki pa skrajšujejo.

Poskrbimo za naše gozdove
Lubadar ne pozna parcelnih meja, zato se ob ugodnih razmerah hitro širi v bližnjo okolico. Skrb za gozdove tako ni samo stvar posameznega lastnika, ampak tudi lastnikov sosednjih parcel in vseh ostalih, ki gozdove obiskujejo. "Zato pozivamo vse, da o opaženih lubadarkah obvestijo revirnega gozdarja Zavoda za gozdove Slovenije;" so med drugim zapisali v sporočilu za javnost na Območni enoti Zavoda za gozdove Kočevje. Ob tem  "lastnikom svetujemo, naj resno in odgovorno pristopijo k izvajanju vseh potrebnih ukrepov, ki bodo preprečili širjenje nevarnosti za razširitev lubadarjev do katastrofalnih razsežnosti. Z rednim pregledovanjem in pravočasno sanacijo se bodo izognili vsem zapletom pri uradnih postopkih, ki niso prijetni in imajo tudi finančne posledice."

Katja Konečnik, vodja Območne enote Zavoda za gozdove Kočevje