pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

Romske zveze zahtevale razpustitev sveta romske skupnosti

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
08.06.2016 17:18

Štiri romske zveze so na današnjem prvem skupnem sestanku začrtale smernice za skupno medsebojno sodelovanje pri razvoju romske skupnosti v Sloveniji.

Na sestanku so oblikovali stališče, da so Romi še vedno v procesu politične marginalizacije in adaptacije, zaradi nedelovanja sveta romske skupnosti pa so podali predlog za njegovo razpustitev.

Sestanka so se udeležili predstavniki Zveze za razvoj romske skupnosti Preporod, Zveze Romov za Dolenjsko, Romske športne zveze Slovenije in Zveze romskih skupnosti Dežnik - Umbrella. Srečanja se ni udeležila le Zveza Romov Slovenije, pri čemer je več kot očitno, da zveza še ni dovolj zrela za povezovanje in sodelovanje, je po sestanku v izjavi za medije poudaril predsednik Foruma romskih svetnikov RS Darko Rudaš.

Sicer je Rudaš zadovoljen s sestankom. "Težave na terenu so velike, odkrito smo se pogovarjali in zavzeli stališče, da se bo naslednji sestanek zvez zgodil kmalu. Takrat bomo obravnavali konkretne zadeve in skušali pomagati pristojnim ustanovam, da se bo romsko vprašanje vendarle začelo uvrščati na dnevne rede občin, v katerih prebivajo Romi," je pojasnil Rudaš. Pričakuje tudi, da bo država kot organ, ki bi naj skrbel za romsko manjšino, začel uvrščati tudi romsko tematiko v operativne programe.

Na sestanku so se po njegovih besedah dotaknili tudi aktualne bivanjske problematike in se seznanili z rezultati razpisa o financiranju infrastrukture v romskih naseljih ter spregovorili o aktualni problematiki na področju zakonodaje, zagotavljanja osnovnih bivanjskih pogojev, vključno s problematiko legalizacije romskih naselij in razseljevanja Romov iz nelegalnih naselij.

V zvezi s problematiko legalizacije romskih naselij bodo poslali dopise občinam Krško in Škocjan. Od prve bodo zahtevali obrazložitev, kam in kje bodo naselili Rome, kajti občina je s sprejetjem občinskega prostorskega načrta po njegovih navedbah dobesedno "izbrisala" Rome, zemljo pa prodala novemu lastniku. Enako se po njegovih navedbah dogaja v občini Škocjan.

Predstavniki zvez so se tudi seznanili s problematiko sestave in delovanja Sveta romske skupnosti RS. Ugotovili so, da svet trenutno ne opravlja svoje funkcije, zato je Zveza za Dolenjsko podala predlog za njegovo razpustitev.

Sestanka se je udeležil tudi direktor urada za narodnosti Stanko Baluh, ki jih je seznanil, da so v teku spremembe zakona o romski skupnosti, kar so predstavniki zvez pozdravili.

"Verjamemo, da tovrstna srečanja lahko postanejo tradicionalna. Naš predlog je, da se redno srečujemo na skupnih sestankih, na katerih bi razpravljali in začrtali morebitne skupne dogodke v prihodnjem obdobju, pri čemer bi se pri organizaciji dogodka izmenjevali," je še dodal Rudaš.