hrvaška policija Svet24.si

Pogrešano osemletno Taro po enem letu našli na ...

Dejan Čretnik 2 Svet24.si

Zlorabili smrt slovenskega režiserja: bivša ...

Mitja Okorn Svet24.si

Avtor dokumentarca o covidnih bolnikih "v šoku"

milan kucan 1990 bobo Reporter.si

Ljerka Bizilj: Kako sem postala »Kučanova ...

oshkosh, lkov 4x4, matej tonin Necenzurirano

Zakaj Tonin ni razkril, da bo kupil še 100 ...

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

barcelona pm Ekipa24.si

Je BARCELONA po tej tekmi dosegla dno?! Navijači ...

Novice Novo mesto

Rotovž še letos z novo fasado, dotrajan prizidek bodo porušili

Piše: R.K.

Čas objave:
27.05.2021 11:31

Mestna občina Novo mesto je na razpisu Ministrstva za kulturo za sofinanciranje kulturnih projektov nepremične kulturne dediščine pridobila sredstva za sanacijska dela na fasadi Rotovža, ki je kulturni spomenik državnega pomena. Skladno s pridobljenem kulturnovarstvenim soglasjem bodo obnovili dvoriščno in ulično fasado, vrednost teh del je ocenjena na dobrih 55 tisoč evrov, skoraj 27 tisoč evrov pa bo porabljenih iz državnega vira sofinanciranja.

S sanacijo fasade bodo pričeli takoj po odstranitvi prizidka k Rotovžu na dvoriščni strani. Odstranitev prizidka sicer ni predmet razpisa sofinanciranja s strani Ministrstva za kulturo, saj ni opredeljen kot kulturni spomenik. Prizidek k Rotovžu je že dolgo prazen in je zaradi popolnoma dotrajanih elementov in instalacije v izredno slabem stanju, v teh dneh pa že poteka praznjenje prostorov pred sanacijo. V prizidku, ki je bil zgrajen 1955 so imeli svoje prostore sodnik za prekrške in Center za socialno delo. Po odstranitvi prizidka zaenkrat ni predvidenih vnovičnih pozidav.

Rotovž prizidek
Rotovž prizidek
MO NM

»Smo v zaključni fazi izdelave dokumentacije za odstranitev prizidka, ki jo bomo skupaj z vlogo predložiti na Upravno enoto Novo mesto, nato pa bomo pričeli z izborom izvajalca za rušenje prizidka. Po odstranitvi bomo nadaljevali s sanacijo fasade. Načrtujemo, da bodo vsa načrtovana dela, rušenje prizidka in sanacija fasade, zaključena do konca leta 2021,« je pojasnil župan Gregor Macedoni.