pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Kočevje

S košnjo lokvanjev čiščenje struge Rinže

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.08.2015 05:27

Občina Kočevje je v ponedeljek začela strojno košnjo na reki Rinži, s katero se bo odstranil rumeni blatnik, s čimer naj bi se zavrla njegova rast in s tem posledično zmanjšalo dodatno razpadanje odmrlega listja in korenin v reki.

Ocenjuje se, da je do pomanjkanja kisika v reki Rinži, kar je bil tudi vzrok večjega pogina rib, prišlo zaradi visokih poletnih temperatur, nizkega pretoka vode ter obilice hranil v reki. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe, ki so pregledale nastalo situacijo in bodo podale strokovno mnenje. Zaradi nastale situacije je kočevska občina v sodelovanju in v dogovoru z Ribiško družino Kočevje pristopila k vnovični strojni košnji rumenega blatnika, ki jo izvaja podjetje Rin-sel d.o.o.. Omenjeno podjetje bo košnjo, ki bo stala 5.612 evrov izvajalo do petka. K temu strošku pa je treba prišteti še strošek odvoza pokošenega na deponijo, kar bo izvedlo podjetje Komunala Kočevje.

Rešitev iz nastale situacije, ki je izjemna, je občina iskala pri številnih strokovnih službah, ki se ukvarjajo z vodami (ARSO, Inštitut za vode, Biotehnična fakulteta in inštitut, Arboretum volčji potok in drugih). Tako so k sodelovanju pri reševanju pomanjkanja kisika v reki Rinži povabili tudi podjetje Toring turbine d.o.o. iz Kopra. Navedeno podjetje se ukvarja s proizvodnjo prezračevalcev vode "AERATOR-jev" in strokovnim svetovanjem za reševanje tovrstne problematike. Nastala situacija na reki Rinži je tudi za njih s strokovnega vidika velik izziv, zato so jim brezplačno ponudili skupino strokovnjakov za proučitev razmer in možnost pilotnega nameščanja prezračevalev vode. Trenutno se izvajajo meritve vsebnosti kisika od Karlovega mosta do zapornic. Na podlagi pridobljenih rezultatov bo sprejeta odločitev o kraju in številu nameščenih prezračevalcev vode, ki naj bi pripomogli k izboljšanju zatečenega stanja. Celostna in trajna rešitev pa prav gotov terja izdelavo študije ureditve celotne struge reke Rinže in ukrepov za izboljšanje njenega stanja.

V zvezi z navedenim je občina, poleg ostalih aktivnostih, 15. aprila letos oddala prijavo na centraliziran razpis Interreg CENTRAL EUROPE - Call 1 z naslovom TRISPAR Town river spaces revival, katerega partnerji so še Citta di Torino, Sveučilišče u Zagrebu Istituto Sueriore sui Sistemi Territorilai per Innovatione in nemško mesto Lübbenau. Ocenjena vrednost projekta je 1 mio EUR. V kolikor bo projekt odobren, bodo s projektnimi aktivnostmi pričeli 2.1. 2016.


"V okviru projekta bomo poleg iskanja vzrokov za onesnaženost reke s pomočjo tujih strokovnjakov in njihovimi dobrimi izkušnjami poiskali učinkovite in inovativne ukrepe za zboljšanje kakovosti vode, nekatere izmed njih pa s projektnimi sredstvi implementirali v naše okolje. Cilj projekta je izboljšanje okoljskega upravljanja mest, rek in rečnih nabrežij na občinski ravni, na trajnostni način, prizadevanje za izboljšanje kakovosti vode, oživitev degradiranih območij v bližini rek in rečnih nabrežij in s tem posledično izboljšanje kakovosti življenja državljanov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Glavni steber projekta je Strategija za zmanjšanje evtrofikacije - procesa večanja količine biomase v vodi kot posledica povečane koncentracije anorganskih hranil (npr. nitratov infosfatov) v ekosistemu, ki nastaja zaradi pognojevanja ali izlivov kanalizacije. Oblikovan bo Akcijski načrt povečevanja pretoka rek in določitev orodij za učinkovito lokalno upravljanje.