Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Brežice

Sanacija in zaščita skalnega podora v Slovenski vasi

Piše: R.K.

Čas objave:
15.07.2021 21:17

Občina Brežice izvaja sanacijo in zaščito sklanega podora v Slovenski vasi, na odseku ceste Slovenska vas Filipač, ki ogroža cesto ter 12 stanovanjskih objektov, kjer živi 21 občank in občanov.

Trenutno izvajalec sanacije v pobočje vrta luknje, kamor umešča jeklene žice in palice, ki predstavljajo sidra za stebre. Na stebrih bo napeljana žica, na kateri bo napeta varovalna mreža oz. podajno lovilna ograja, ki bo zadržala skale, če se bodo odkrušile od pobočja. Zaključek sanacije je načrtovan v septembru 2021. Vrednost investicije je približno 363.000 evrov od tega 288.000 evrov prispeva Ministrstvo za okolje in prostor, ostala sredstva zagotavlja Občina Brežice. Izvajalec del je v postopku javnega naročanja izbrano podjetje Monterra d.o.o. iz Hrvaške.

sanacija-in-zaščita-skalnega-podora-v-slovenski-vasi
Sanacija in zaščita skalnega podora v Slovenski vasi
Občina Brežice

Cesta Slovenska vas Filipač poteka tik ob slovensko hrvaški meji ob reki Bregani. Na več območjih se nad cesto pojavljajo erozijska območja, pa tudi potresni sunki, zmrzal in močna deževja so v preteklih letih sprožili kar nekaj skal, ki so ogrožala tako cesto kot stanovanjske objekte na tem področju. Občina Brežice se je zato odločila za nujno sanacijo dela področja, ker je 12 stanovanjskih objektov. V ta namen je občina izdelala študijo - Geološko geotehnični elaborat po elementarnih dogodkih na cesti Slovenska vas Filipač. V sklopu študije so strokovnjaki preučili velikost skal, njihove lokacije in predlagali lokacije za postavitev varovalnih mrež oz. lovilnih ograj. Na podlagi rezultatov opravljene študije in predlaganih ukrepov je občina pripravila projektno dokumentacijo za sanacijo skalnega podora. Občina je sanacijo prijavila na poziv Ministrstva za okolje in prostor in bila uspešna s pridobivanjem sredstev za sofinanciranje projekta sanacije v sklopu Programa nujnih ukrepov za odpravo posledic nestabilnosti tal majhnega in srednjega obsega za leti 2020/21.