Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ribnica

Sanirali žarišče legionele

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.03.2013 18:02

Na osnovni šoli ob Rinži je zdravstvena inšpekcija ugotovila previsoko nihanje temperature vode v umivalnikih, kar je pravo gojišče za bakterijski organizem - legionelo. Na šoli so težavo sanirali s tremi ukrepi.

Med številnimi težavami s katerimi se že od otvoritve leta 2003 srečujejo v osnovni šoli ob Rinži, so bila s strani zdravstvene inšpekcije tudi januarja v prvi triadi šole na šestih umivalnikih ugotovljena občutna nihanja v temperaturi mrzle in tople vode. Na enem izmed teh umivalnikov, ki za nameček v projektantski zasnovi sploh nimajo keramičnih ploščic, ampak so neposredno pritrjeni na betonsko steno, je topla voda dosegla 18, mrzla pa le nekaj več kot osem stopinj. Takšno temperaturno neskladje oziroma območje je pravo gojišče za bakterijski organizem - legionelo.

Zdravstvena inšpekcija, je poudarila ravnateljica šole Darja Delač Felda, nam je naložila, da moramo v enem mesecu opisati in zanikati dejavnike tveganja za legionelo. Sanacije so se lotili skupaj s podjetjem Kovinar, ki je bil podizvajalec pri gradnji šole. Ker na šoli ni bilo ustrezne dokumentacije za vodno omrežje, je projektno dokumentacijo izvedenih del pridobil Kovinar, ki je hkrati izdelal vodovarstveno vzdrževalni načrt. Tako so ugotovili, da imajo v šoli 200 izlivnih mest ter razvejano omrežje z mrtvimi rokavi.


Na nesorazmerne temperaturne razlike vode v umivalnikih je botrovala projektantska šlamparija, ko so talno toplotno kineto položili v bližini vodovnih cevi. Kot kaže je težava z vodo na šoli »curljala« dalj časa, za vselej pa so jo, kot je poudarila Delač Feldova, te dni rešili s tremi ukrepi. Predvčerajšnjim so na umivalnikih opravili nove meritve temperature vode. Topla je imela 48, mrzla pa 20 stopinj.

445 učencev šole bo v ponedeljek lahko varno stopilo v drugo šolsko polletje. Sicer je inšpekcija pregledala celotno šolsko stavbo, tudi kuhinjo. Pomankljivosti nisto ugotovili, so pa imeli pripombe na okna. Ta so brez zaščite pred soncem, kar je v sončnih dneh pri pouku moteče. Šola bo morala otroke pred vplivom sončnih žarkov zaščititi z zastiranjem. To bo dodaten strošek za občino, ki bo morala plačati 5,5 tisoč evrov, koliko je znašal račun opravljenih del pri vodovodni sanaciji.  V projektu je bila načrtovana tudi gradnja dvigala, ki je bila kasneje opuščena.

Darja Delač Felda o ukrepih