Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana

Šarec: Vprašanje odlagališča za odpadke iz Neka rešiti hitro

Piše: STA

Čas objave:
19.11.2018 14:08

Vlada se bo potrudila, da bo odlagališče za nizko in srednje radioaktivne odpadke iz krške nuklearke na Vrbini pri Krškem zgrajeno, je danes v DZ zagotovil premier Marjan Šarec. "Kajti pravilno ugotavljate, da je 40 let dolga doba," je odgovoril poslancu SNS Dušanu Šišku, ki ga je vprašal, ali se mu to ne zdi predolga doba.

Šiško je predsednika vlade spomnil, da je bilo že ob postavitvi nuklearke v drugi polovici 70. let obljubljeno, da bo v petih letih poskrbljeno za nizko in srednje radioaktivne odpadke, lokacijo v Vrbini pri Krškem pa so kot edino možno lokacijo za odlagališče potrdili leta 2009. "Se vi in vaša vlada zavedate tega problema? Ali ga boste končno rešili in - kdaj?," je vprašal.

Šarec se je strinjal, da je treba problem rešiti hitro. Nanizal je kronologijo projekta: leta 2013 je bil izdelan investicijski program za odlagališče, leta 2014 je Agencija za radioaktivne odpadke dobila pooblastilo države, na podlagi katerega so bila odkupljena zemljišča, leta 2017 je bila izdelana novelacija investicijskega programa, v letu 2018 pa so bile sklenjene služnosti za izgradnjo infrastrukturnih objektov.



Projektna dokumentacija za gradbeno dovoljenje bo dokončana v letu 2019, to pa bo pridobljeno po zaključku presoje vplivov na okolje in pridobitvi okoljevarstvenega soglasja, je nadaljeval. Vzporedno potekajo aktivnosti za certificiranje betonskega zabojnika za pakiranje odpadkov.

Gradnja odlagališča sicer že poteka, poskusno obratovanje je predvideno med letoma 2020 in 2021, leta 2022 pa naj bi se začelo redno obratovanje, je še napovedal Šarec. Ob tem je dodal, da se bo osebno "zavzel, da bo odlagališče zgrajeno in da bo ta problem rešen".