Janko Sopar 2 Dobra karma

Janko Šopar po petih letih od upokojitve razkril,...

dexter-kruger Svet24.si

Nasvet 111-letnika za dolgo življenje

bolnica rak pf Reporter.si

Prekmurska polja smrti: ljudje v deželi ob Muri ...

Franc Jurša Svet24.si

Jurša: »Če sem čisto iskren, bi si želel, da ...

jelko-kacin Necenzurirano

Janša, Kacin in Beovićeva nam lažejo o cepljenju

andrea Njena.si

Za novo miss Universe okronana 26-letna Mehičanka

sanjski-moški Njena.si

Anja pojasnila ozadje prikazanih spletk

Novice Novo mesto

SB Novo mesto: najmlajši bolnik na covid oddelku star 41 let, najstarejši 76

Piše: SB NM

Čas objave:
13.04.2021 12:07

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo danes hospitaliziranih 41 covid bolnikov, od tega 11 na intenzivnem oddelku. Ventiliranih je trenutno 11 pacientov, sprejemamo pa dvanajstega, ki ga bodo prav tako morali ventilirati, so danes sporočili iz bolnišnice.

Trenutno je najmlajši bolnik na intenzivnem covid oddelku star 41 let, najstarejši pa 76. Povprečna starost na intenzivnem covid oddelku je 63 let, na običajnem covid oddelku pa 68 let. Starostna stopnja hospitaliziranih je nižja kot v preteklih dveh valovih. To dejstvo po eni strani pripisujejo učinku cepljenja najstarejših, po drugi strani, pa tudi temu, da je veliko starostnikov, predvsem tistih iz DSO-jev covid že prebolelo.

Zaradi poznih zapletov covida so sprejeli nekaj bolnikov na kardiološki in pljučni oddelek, niso pa še imeli primera, da bi bolnik, ki se je ponovno okužil ali je dobil okužbo po cepljenju, potreboval hospitalizacijo. Največji problem ta trenutek je fizična in psihična izčrpanost kadra, saj epidemija traja že leto dni. Težave s kadri rešujejo praktično čez celotno epidemijo (zaradi obolevnosti,
varstva otrok,...). To rešujejo s prerazporejanjem, specializanti in seveda tudi z
odpovedjo rednih programov.

Še vedno so največji zaostanki rednih programov na področju kardiologije, ortopedije, urologije. Trudijo se delati čim več rednega (elektivnega) operacijskega programa, glede na razpoložljiv kader in zaščitne ukrepe.