bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

majerič2 Svet24.si

FOTO: Branko Majerič, kmet s Ptujskega polja, ...

ilka hamer Svet24.si

Ilka pogumno stopila pred kamere in navdušila

marcic jahta brioni Reporter.si

Jahte dobaviteljev in lobistov v zdravstvu: ...

6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb Necenzurirano

Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga ...

harry meghan Odkrito.si

“Videti je kot njen frizer!” Strokovnjaki ...

Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Ekipa24.si

Pester večer Tine MAZE, ki je zaradi ODBOJKE ...

Novice Novo mesto

SB Novo mesto: najmlajši bolnik na covid oddelku star 41 let, najstarejši 76

Piše: SB NM

Čas objave:
13.04.2021 12:07

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo danes hospitaliziranih 41 covid bolnikov, od tega 11 na intenzivnem oddelku. Ventiliranih je trenutno 11 pacientov, sprejemamo pa dvanajstega, ki ga bodo prav tako morali ventilirati, so danes sporočili iz bolnišnice.

Trenutno je najmlajši bolnik na intenzivnem covid oddelku star 41 let, najstarejši pa 76. Povprečna starost na intenzivnem covid oddelku je 63 let, na običajnem covid oddelku pa 68 let. Starostna stopnja hospitaliziranih je nižja kot v preteklih dveh valovih. To dejstvo po eni strani pripisujejo učinku cepljenja najstarejših, po drugi strani, pa tudi temu, da je veliko starostnikov, predvsem tistih iz DSO-jev covid že prebolelo.

Zaradi poznih zapletov covida so sprejeli nekaj bolnikov na kardiološki in pljučni oddelek, niso pa še imeli primera, da bi bolnik, ki se je ponovno okužil ali je dobil okužbo po cepljenju, potreboval hospitalizacijo. Največji problem ta trenutek je fizična in psihična izčrpanost kadra, saj epidemija traja že leto dni. Težave s kadri rešujejo praktično čez celotno epidemijo (zaradi obolevnosti,
varstva otrok,...). To rešujejo s prerazporejanjem, specializanti in seveda tudi z
odpovedjo rednih programov.

Še vedno so največji zaostanki rednih programov na področju kardiologije, ortopedije, urologije. Trudijo se delati čim več rednega (elektivnega) operacijskega programa, glede na razpoložljiv kader in zaščitne ukrepe.