nika kovač, 8. marec1 Svet24.si

8. marec zapravil preveč, sedaj prosijo za denar

Princ Harry Svet24.si

Princ Harry imel afero

predcasno glasovanje referendumi 2022 gospodarsko m24 Necenzurirano

SDS so mesta spet rekla "ne"

ljudmila novak m24 Reporter.si

Ljudmila Novak namignila Janezu Janši: »Janez, ...

ronaldo (2) Ekipa24.si

Fifa razblinila vse dvome o zadetku Ronalda: Ali ...

profimedia-0471541690 Odkrito.si

Zapustil nas je igralec Davor Janjić

doncic dallas (3) Ekipa24.si

Veliki derbi in Ronaldo istočasno na televiziji? ...

Novice Novo mesto

SB Novo mesto: najmlajši bolnik na covid oddelku star 41 let, najstarejši 76

Piše: SB NM

Čas objave:
13.04.2021 12:07

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo danes hospitaliziranih 41 covid bolnikov, od tega 11 na intenzivnem oddelku. Ventiliranih je trenutno 11 pacientov, sprejemamo pa dvanajstega, ki ga bodo prav tako morali ventilirati, so danes sporočili iz bolnišnice.

Trenutno je najmlajši bolnik na intenzivnem covid oddelku star 41 let, najstarejši pa 76. Povprečna starost na intenzivnem covid oddelku je 63 let, na običajnem covid oddelku pa 68 let. Starostna stopnja hospitaliziranih je nižja kot v preteklih dveh valovih. To dejstvo po eni strani pripisujejo učinku cepljenja najstarejših, po drugi strani, pa tudi temu, da je veliko starostnikov, predvsem tistih iz DSO-jev covid že prebolelo.

Zaradi poznih zapletov covida so sprejeli nekaj bolnikov na kardiološki in pljučni oddelek, niso pa še imeli primera, da bi bolnik, ki se je ponovno okužil ali je dobil okužbo po cepljenju, potreboval hospitalizacijo. Največji problem ta trenutek je fizična in psihična izčrpanost kadra, saj epidemija traja že leto dni. Težave s kadri rešujejo praktično čez celotno epidemijo (zaradi obolevnosti,
varstva otrok,...). To rešujejo s prerazporejanjem, specializanti in seveda tudi z
odpovedjo rednih programov.

Še vedno so največji zaostanki rednih programov na področju kardiologije, ortopedije, urologije. Trudijo se delati čim več rednega (elektivnega) operacijskega programa, glede na razpoložljiv kader in zaščitne ukrepe.