računalnik, ženska, spletna prevara Svet24.si

V ljubezen 49-letne Hrvatice s Turkom se je ...

Alec Baldwin Svet24.si

Alec Baldwin obtožen nenamernega uboja

Asta vrečko Necenzurirano

Asti Vrečko zaradi opozicije prepovedali nastop ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

Igor E Ekipa24.si

Sramota na nacionalki! Izkušenega Berganta ...

Liza Praprotnik_noseča Njena.si

Slovenska voditeljica in igralka ima že lepo ...

avdic obrez Ekipa24.si

Umrl od smeha!!! Morate videti to noro ...

Novice Ljubljana

Še dve osebi pozitivni na novi koronavirus

Piše: STA

Čas objave:
10.03.2020 06:40

Do včeraj zvečer, so v Sloveniji potrdili še dve okužbi z novim koronavirusom v Sloveniji, s tem se je število okuženih povzpelo na 25. Kot je neuradno izvedela STA, je med drugim okužena tudi oseba iz vodstva UKC Ljubljana, ki nima stikov z bolniki. Gre za sekundarno okužbo, medtem ko gre pri zadnjem potrjenem primeru za uvoženo okužbo.

Na katerem delovnem mestu v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ta oseba dela, še ni znano. Gre pa za sekundarno okužbo, povezano z enim od že znanih primerov. V UKC Ljubljana so na Twitterju sporočili, da je oseba zbolela med vikendom in da bodo z ljudmi, s katerimi je bila ta oseba v stikih od konca tedna, večinoma naj bi šlo za zaposlene iz administracije, izpeljani ustrezni postopki. Zagotovili so, da primer ne bo vplival na režim in delovanje bolnišnice.

"Iščemo visoko rizične kontakte. Te išče epidemiolog, ki tudi predlaga nadaljnje ukrepe," je za POP TV zvečer pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je pojasnil, da "ne glede na slabo voljo moramo zaradi varnosti in morebitnega omejevanja širjenja okužbe odločno odreagirati" in kontrole na meji so po mnenju stroke eden izmed nujno potrebnih preventivnih ukrepov. "Obmejna območja v Italiji so trenutno žarišča in ne glede na ukrepe v Italiji imamo veliko dnevnih migrantov. Zato je nadzor na meji potreben," je še pojasnil Šabeder.

Pirnatova je na popoldanski novinarski konferenci sicer pojasnila, da je Slovenija trenutno še vedno na prvi stopnji širjenja okužbe. To je faza, ko iščejo vsak izvor okužbe in jo skušajo omejiti. "Se pa epidemiološka situacija razvija, saj število obolelih narašča," je dejala. Ob tem je poudarila, da število okužb narašča počasneje kot v sosednjih državah. 

Druga faza širjenja bolezni nastopi takrat, ko se začne virus širiti v skupnosti. Ta faza se bo po navedbah Pirnatove zagotovo zgodila tudi pri nas, v tej fazi bodo ukrepi usmerjeni v preprečevanje hitrega širjenja okužb. Ti bodo usmerjeni predvsem v preprečitev zbiranja itd.

Tretja faza pa pomeni prehod iz izbruha bolezni v epidemijo. Takrat nastopijo ukrepi, kot je spreminjanje kapacitet zdravstvenega sistema, aktiviranje dodatnih kapacitet v zdravstvu ter zapiranje vrtcev in šol.