Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Še vedno kraljujeta Marija in Franc

Piše: STA

Čas objave:
26.05.2020 15:40

V Sloveniji se je število različnih imen v desetih letih povečalo za 10.000, in sicer s 47.957 na 58.161. Število unikatnih imen se je povečalo za 8000 na 41.000. Število imen, s katerimi je poimenovanih po najmanj 20.000 prebivalcev, se je zmanjšalo s sedem na tri. Po desetih letih na vrhu še vedno kraljujeta Marija in Franc, kažejo podatki Sursa.

Osnovni vzrok za to spremembo je v sestavi prebivalstva. V letu 2010 je bilo med državljani Slovenije štiri odstotke tujih, ki so prihajali iz 135 držav, na začetku tega leta pa jih je bilo skoraj še enkrat toliko oz. 7,5 odstotka, prihajali pa so iz 159 držav, so zapisali na Statističnem uradu RS (Surs).

Z naraščanjem deleža tujcev se seznam različnih imen daljša, saj svojim potomcem dajejo imena, ki so običajna v njihovih državah. Naslednji vzrok je kombiniranje oz. sestavljanje imen. O drugih vzrokih pa statistiki samo ugibajo. Ti so lahko moda, slovenjenje tujih imen, prevzemanje imen iz drugih okolij, izmišljanje imen, numerologija itd, so navedli

Na začetku tega leta so bili prebivalci Slovenije poimenovani z 28.035 moškimi in 30.126 ženskimi imeni.

Število unikatnih imen se je v desetih letih povečalo za 8126, in sicer z 32.631 na 40.757. Med vsemi imeni je takih 70 odstotkov, pred desetimi leti jih je bilo 68 odstotkov. Med temi je veliko tujih imen z dvema enakima črkama, največ pa je sestavljenih iz dveh imen.

V 2010 je bilo imen, ki jih je imelo po najmanj 20.000 prebivalcev, sedem, zdaj so taka imena tri, in sicer Marija in Ana ter Franc. Frekvenca imen Janez, Anton, Ivan in Jožef se je znižala pod 20.000, so navedli.

S seznama desetih najpogostejših moških imen je v tem obdobju izginil Marjan, na novo pa se je vanj uvrstil Luka. Razvrstitev preostalih imen od tretjega mesta se je premešala. Marko je postalo tretje najpogostejše moško ime v lanskem letu, Luka pa se je med prvih deset uvrstil v letu 2018. Na vrhu lestvice ostajata Franc in Janez.

V desetih letih je s seznama najpogostejših ženskih imen izginila Jožefa, na novo pa se je uvrstila Andreja. Med prvimi petimi imeni ni bilo sprememb, to so Marija, Ana, Maja, Irena, Mojca. Na seznamu 100 najpogostejših moških imen se je zgodilo osem sprememb, pri ženskih imenih pa sedem.

Tudi število različnih priimkov se je v zadnjih desetih letih povečalo, in to za 20.000. V Sloveniji imamo 124.947 različnih priimkov. S 77 odstotkov priimkov se identificira po manj kot pet prebivalcev. 59 odstotkov vseh priimkov se pojavi samo po enkrat; to so večinoma sestavljeni priimki (kombinacija dveh priimkov), v glavnem jih imajo poročene ženske, v manjši meri pa tudi otroci, rojeni staršem, ki niso poročeni.

Na lestvici desetih najpogostejših priimkov v tem obdobju ni bilo bistvenih sprememb, saj se število prebivalcev s posameznim priimkom ni dosti spremenilo. Prvi med temi in edini, ki ga ima več kot 10.000 oseb, je še vedno priimek Novak (10.881), sledijo Horvat, Kovačič, Krajnc, Zupančič, so še sporočili s Sursa.