denis-avdić Svet24.si

FOTO in VIDEO: Denisu Avdiću voščili tudi dve ...

opica tamarinka Svet24.si

Skrivnostna izginotja in smrt v živalskem vrtu

sova, rusija, vohunjenje Necenzurirano

Skrivnost stavbe, kjer je bil štab ruskih vohunov

plavajoce mobilne hise ljubljanica-pl003 Reporter.si

Jankovićevi stari znanci so se omastili: bivša ...

doncic Ekipa24.si

Kako se je iskrilo! Pomočnik Detroita želel ...

konec Njena.si

Sanjski moški: Blaž in Arijanna skupaj smučata,...

luka doncic Ekipa24.si

Lukaaaaa! Dončić po poškodbi z neverjetnim ...

Novice Novo mesto

Šef Krke na vrhu

Piše: Radio Krka, Delo

Čas objave:
03.05.2013 19:28

Med slovenskimi managerji je na vrhu lestvice Jože Colarič, ki vodi Krko.

Jože Colarič, ki vodi farmacevtsko družbo Krka, še vedno najbolje zasluži med predsedniki uprav v Sloveniji, letos 732.000 evrov bruto. Krka je imela lani 155 milijonov evrov čistega dobička, piše Delo.

Plače uprav niso vedno izraz tistega, kar uspe ali ne uspe ustvariti vodilnim ekipam v podjetjih. V povprečju so najbolje plačani slovenski menedžerji dobili kar solidne bruto prejemke, od približno 18.000 evrov pa vse do bajnih 61.000 evrov bruto na mesec, kolikor je dobil prvi mož Krke.
Debeljak v zgornjem razredu po plačah menedžerjev

Žiga Debeljak in Toni Balažič, ki je lani vodil Mercator, sta oba skupaj v Mercatorju prejela 226.000 evrov bruto prejemkov, kar ju kot celoto uvršča v zgornji plačni vrh slovenskih vodilnih menedžerjev, čeprav je Mercator lansko leto končal z rekordno izgubo skoraj 105 milijonov evrov. V povprečju je za predsednika uprave na mesec odštel skoraj 19.000 evrov bruto, piše Delo.

Ekipa Mateja Narata, ki je nasledila Janez Bohoriča v kranjski Savi, klesti visoko izgubo iz Bohoričevih časov, a ta še vedno znaša 87,5 milijona evrov, Naratova plača pa je višja kakor v dobičkonosnih družbah, zlasti zavarovalniških. Toda poznavalci pravijo, da je prav Matej Narat eden uspešnejših menedžerjev pri razdolževanju podjetja.
Izjeme niti banke

Tako NLB kot NKBM se utapljata v izgubah, skupaj jih je za več kakor 500 milijonov evrov. Mariborski dvojec z Alešem Haucem na čelu si je izplačal 36 milijonov evrov višje prejemke kakor uprava NLB z Jankom Medjo na čelu. A kljub temu so prejemki uprave NKBM skoraj polovico nižji kakor leta 2011, dobrih sto tisoč evrov so nižji v NLB.

Plače se se unesle
Predsednica sindikata kovinske in elektro industrije Skei, Lidija Jerkič je za Delo dejal, da so se plače vodilnih v zadnjem času nekoliko unesle. Izpostavila je, da ekstremno visokih prejemkov ni več veliko, a je še vedno zaznati odstopanja. Težava je predvsem v podjetjih, ki ne poslujejo uspešno. "Zlasti tam, kjer zaposleni ne prejemajo redno plač ali pa so te mizerne, so plače direktorjev praviloma tajne."