princ harry Svet24.si

Princ Harry dregnil v osje gnezdo in razjezil ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 18. maja

UV-jelincic family M24 Reporter.si

Jelinčiču se mudi še pred poletjem končati ...

Franc Jurša Svet24.si

Jurša: »Če sem čisto iskren, bi si želel, da ...

20210301-01049413 Necenzurirano

Parlamenta ni sesula opozicija, ampak vlada ...

dakota-fink Odkrito.si

Prepričala je moške, da se ženske med ...

Tjaša Hrovat Steklasa in Uroš Steklasa Njena.si

Vesela novica za slovensko pevko, po smrti matere ...

Novice Novo mesto

Šege in navade vašega kraja – od setve do žetve

Piše: R.K.

Čas objave:
18.04.2021 09:56

V preteklosti smo ljudje živeli v sožitju z naravo. Človek se je ravnal po soncu in luni, kar se kaže predvsem v slovenskih šegah in navadah.

Vsakodnevno delo na polju in obeleževanje različnih praznikov je narekovalo tudi prehranjevalne navade. Za veliko noč ni smel manjkati velikonočni kruh ali pogača, žetvi je obvezno sledil likof, največ porok pa je bilo v kulinarično bogatem pustnem času.

Knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja v mednarodnem letu sadja in zelenjave zbirajo spomine na temo Šege in navade: od setve do žetve. Če imate stare fotografije, dokumente ali predmete v povezavi z opravili na polju, prazniki in prazničnimi jedmi, vas vabijo, da jih v četrtek, 22. aprila, med 8. in 18. uro prinesete na glavni vhod novomeške knjižnice, kjer jih bodo digitalizirali in vam jih vrnili. Če na omenjeni datum ne utegnete, jih pokličite na telefonsko številko 07 393 4 681 (Anja Rebolj) in dogovorili se boste za individualni obisk.Na isti dan bo v sklopu aktivnosti ob mednarodnem letu sadja in zelenjave v preddverju novomeške knjižnice zaživela tudi Knjižnica semen, katere namen je brezplačna izmenjava semen.

voz
Fotografija je simbolična
Pixabay

Zbiranje gradiva na temo šeg in navad bo na omenjeni dan v času odprtosti knjižnic potekalo tudi v Ljudski knjižnici Metlika, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica, Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Kočevje, Knjižnici Miklova hiša Ribnica in Knjižnici Pavla Golie Trebnje.

Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja!