Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Semič bogatejši za nove pridobitve

Piše: oglasno sporočilo

Čas objave:
27.10.2021 06:00

Občina Semič jutri praznuje občinski praznik, zato smo v studio povabili županjo Polono Kambič ter se z njo pogovorili o minulih projektih in načrtih.

Županja Polona Kambič je povedala, da je bila poslovilna vežica na pokopališču sv. Duh po več letih obstoja že potrebna celovite rekonstrukcije in ureditve nadstreška nad poslovilnim platojem. Obnovili so vse notranje prostore, streho, inštalacije, fasado, stavbno pohištvo, dodana je javna razsvetljava. Spremenjena je zunanja ureditev in nameščen sodobnejši način za odlaganje odpadkov. Pripravljen je prostor za raztros pepela, za kar je tudi pri nas že izkazan interes. Za lažji dostop do novega dela pokopališča je tlakovana pešpot, tam je nameščen še dodatni vodnjak. Kambičeva verjame, bo prostor zadnjega slovesa večine občank in občanov odražal spoštovanje do vseh pokojnih in tistih, ki jih bomo obiskovali. Dela je izvedlo podjetje BGP gradnje d. o. o. iz Gradaca, skupna vrednost investicije je 262.979,39 evrov.

semič, poslovilna-vežica
namenu so predali poslovilno vežico pri Sv. Duhu v Semiču
Uroš Novina

Občina Semič se lahko pohvali s preko 99% pokritostjo z javnim vodovodom, zato sedaj večino namensko zbranih sredstev usmerjajo v vzdrževanje vodovodnega omrežja, nekaj pa za nove, manjše odcepe v smereh, kjer si dom gradijo mlade družine. Pri lanski obnovi vodovoda v ulici K tajčbirtu jim je v dolžini 248 metrov ostal za zamenjati še odcep v ulico Pod magistralo, ki so ga izvedli letos in sočasno obnovili celotno cestišče. Obnovili smo tudi 120 m voda v Stranski vasi in sanirali objekte vodohrana in črpališča na vodovodu Gače. Na novo je vzpostavljen sekundarni vod v Anzlovi gori v smeri Omerza v dolžini 328 m, sočasno je izvedeno še asfaltiranje ceste, po kateri poteka vodovod. Gospodinjstvom v smeri stare ceste na Smuk na Smuški cesti bo poslej omogočen dostop do pitne vode (168 m voda in hidro postaja). Vsa navedena dela je izvedlo JP Komunala Črnomelj d. o. o.. Skupna vrednost je 257.102,80 €.

pot-kal-osojnik
Pot Kal - Osojnik so asfaltirali
Občina Semič

Zaradi starosti in dotrajanosti je potreb na cestnem področju vedno veliko. Že vrsto let izvajamo preplastitve na način, da uredimo celotno vas, še kaj razširimo, uredimo bankine in podobno. Letos je novo asfaltno prevleko v dolžini 815 metrov dobila vas Praprot, v dolžini kar 1.305 metrovpa tudi del ulice Kot. Pred dvema letoma jim je v ulici Pod vrhom ostalo še 145 metrovin to so uredili letos, istočasno pa obnovili še 220 metrovodseka ceste od železniške postaje proti ulici K tajčbirtu in 88 metrovv ulici Drage. Novo ureditev je dobil tudi prostor pred večnamensko hišo na Cerovcu v površini 250 m2, ki je plod participativnega proračuna. Vse našteto je izvedlo podjetje CGP d. d. v skupni vrednosti 232.250,35 evrov.

Veseli nas, da se je po več letih dogovarjanj z državo končno začela rekonstrukcija državne ceste od odcepa za Oskoršnico do konca naselja Podreber. Na tem odseku se bo izvedla obnova in razširitev cestišča, zgradil pločnik, dve avtobusni postajališči na Podrebru in na celotni trasi postavila javna razsvetljava. Občina je soinvestitor v vrednosti 150.073,35 evrov, celotna investicija, v izvedbi KOP Brežice d.d., pa je vredna 753.937,25 evrov.

semič
Otvoritev investicij iz let 2020 in 2021
Občina Semič

Novo podobo je v sklopu sanacij pridobilo vrsto manjših odsekov, tako v asfaltni, kot v makadamski obliki. V dolžini 310 metrov je asfaltirana vas Goliš, v dolžini 404 metrov pot v Jagodnik, v dolžini 84 metrov odcep na Gabru (Jelenc). Razširjen in asfaltiran je 115 metrov dolg odcep Zaman – Smuška luža, veliko pa je še krpanja udarnih jam na ostalih cestnih površinah po občini. Na predlog občanov v participativnem proračunu smo uredili kolovozni poti Štrekljevec – Omota (865 metrov) in Štrekljevec – Kal (335 metrov). Vsa našteta dela smo oddali podjetju KOP Brežice d. d.. Skupna vrednost je 153.599,17 evrov.

Na področju oskrbe z javno kanalizacijo so pred leti Semič in okolico opremili z novo infrastrukturo in razširili centralno čistilno napravo. Vsako leto težijo k temu, da zgradimo kakšen nov sekundarni odcep, s čimer povečujemj število priključitev na čistilno napravo. V Prosvetni ulici so tako zgradili 115 metrov, na Vajdovi ulici v Padar pa 150 metrov dodatnega kanalizacijskega voda. Sočasno so v Padarju obnovili še 102 metrov vodovoda. Investicijo so zaključili z novo asfaltno prevleko. Lotili so se tudi celovite obnove fekalne in meteorne kanalizacije pri OŠ Semič in celoten plato na novo asfaltirali. Vse našteto je izvedlo JP Komunala Črnomelj d.o.o.. Vrednost vlaganj na to področje je 65.332,76 evrov.

Tudi pri športni infrastrukturi so bili zelo dejavni, saj smo mnogim odbojkarskim navdušencem Športnega društva Partizan izpolnili večletna pričakovanja. Zgradili so dve igrišči za odbojko na mivki, ki bosta omogočali izvedbo številnih športov na mivki, hkrati pa tudi organizacijo in izvedbo zahtevnejših tekmovanj. Skupna velikost obeh igrišč je 28 x 22 metrov, nahajata pa se v ograjenem prostoru, ki bo omogočal nadzor nad primerno pripravo peščene površine. Dela je izvedlo domače podjetje, Gradbeništvo in ostale storitve Didograd, Gregor Didovič s.p., skupna vrednost investicije je 72.937,27 evrov.

otvoritev-otroških-igral-na-gradniku
Otvoritev otroških igral na Gradniku
Občina Semič

Preden so lahko začeli z izgradnjo navedenega športnega objekta, so morali najprej pridobiti zemljišče, ki bo, v skladu s prostorskim načrtom, služilo še za druge športne površine. Le-te smo idejno umestili z zasnovo podjetja Acer d.o.o. in Akrobat d.o.o. in jih tudi javno predstavili. Na tem zemljišču bodo v naslednjem obdobju uredili še kolopark in skejtpark ter druge športne vsebine. Zemljišče v izmeri 5.932 m2 je občino stalo 130.504,00 evrov.

otvoritev-otroških-igral-na-gradniku
Otvoritev otroških igral na Gradniku
Občina Semič

Postavili so prve tri platoje z otroškimi igrali, ki so jih občani predlagali v sklopu participativnega proračuna, in sicer pri podružnični šoli na Štrekljevcu, pri gasilskem domu na Gradniku in pri športnem igrišču na Krvavčjem Vrhu. Projekt zajema pripravo podlage, ki jo je izvedlo podjetje Gradbeništvo in ostale storitve Didograd, Gregor Didovič s.p. in namestitev več različnih otroških igral, ki jih je dobavilo podjetje Euromix d.o.o.. Skupna vrednost vseh treh igrišč je 37.511,82 evrov. Obnovili so tudi dotrajano konstrukcijo in postavili novo zaščitno mrežo na igrišču ŠD Stranska vas. Vrednost del je 5.800,00 evrov.

Plod participacije občanov je tudi nakup novega, udobnejšega in varnejšega vozila za opravljanje prostovoljnih prevozov za naše starostnike. Hkrati so v skrbi za najstarejše nabavili še eno podobno vozilo, in sicer za opravljanje pomoči na domu. Obe vozili sta znamke Dacia, njuna skupna vrednost pa je 26.361,45 evrov.

Za novo gasilsko vozilo je bogatejše tudi Prostovoljno gasilsko društvo Kot – Brezje, ki je svoj vozni park povečalo z novim vozilom za prevoz moštva GVM-1, s čimer bo lahko učinkoviteje opravljalo svoje poslanstvo. Vrednost vozila je bila 42.341,00 evrov, pri čemer je občinski proračun prispeval 28.000,00 evrov.

Kot so obljubili na občini Semič, so pričeli s postopkom spremembe Občinskega prostorskega načrta, ki ga bodo po predpisanih postopkih izvajali vsaj še eno proračunsko leto. V zaključni fazi je priprava Strategije Občine Semič do leta 2030, ki bo začrtala naše aktivnosti v prihodnjih desetih letih. Predviden strošek obeh v tem letu je 123.320,00 evrov.

Poleg omenjenih večjih investicij proračunska sredstva v višini 77.000 evrov namenjajo tudi za ohranjanje kulturne dediščine, obnove kulturnih objektov in izboljšave na področju kulture. Za investicije in investicijska vzdrževanja v šoli in vrtcu je namenjenih dobrih 59.000 evrov, vzdrževanju in izboljšavam na učnih poteh in učnem vrtu pa še dobrih 28.000 evrov.

To so postavke, ki imajo najvišjo vrednost v okviru investicijskega dela letošnjega proračuna občine Semič. Le-ta je načrtovan v višini 1.923.883,00 evrov in se izvaja po planu. Izvedenih je še mnogo manjših, a nič manj pomembnih investicij, investicijskega vzdrževanja in investicijskih transferov ter različnih subvencij, s katerimi skrbimo za naše javne zavode in pomagamo tudi vam, spoštovani občanke in občani.

Na občini Semič upajo, da občani opazijo njihova prizadevanja za skupno dobro in se jim hkrati zahvaljujejo za pomoč pri izvedbi na terenu. Pri tem županja Polona Kambič izreka pohvalo tudi svojim sodelavcem, ki uresničujejo zadane načrte. Dodaja, da "iz prve roke lahko zaključimo, da živimo rek »v slogi je moč«. To nenazadnje dokazujemo z novimi pridobitvami, s katerimi bo naše življenje prijetnejše, praznovanje občinskega praznika pa še slovesnejše."

Županja Polona Kambič vsem občanom Semiča ob občinskem prazniku vošči sledeče: "V imenu občinskega sveta in občinske uprave vam iskreno čestitamo ob občinskem prazniku, 28. oktobru, ki ga bomo skupaj obeležili na razmeram prilagojen način. Poklonili se bomo spominu na 80-letnico ustanovitve Semiške čete, ki je bila na ta dan leta 1941 ustanovljena na Smuku nad Semičem. Obenem se bomo zahvalili najzaslužnejšim občankam in občanom za njihov prispevek k lepšemu sobivanju. Prijazno vabljeni, da jim zaploskate tudi vi."

Pogovor z županjo Semiča Polono Kambič, 1. del


Pogovor z županjo Semiča Polono Kambič, 2. del


Pogovor z županjo Semiča Polono Kambič, 3. del