Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matej zemljic_fofo saso svigelj (2) Njena.si

Skrito v raju: Takšni ljudje so ljubi Mateju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Obrežje

Semolič in Novosel: Begunci niso blago v rokah velesil

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
26.04.2016 13:23

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič in predsednik Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške (SSSH) Mladen Novosel sta na tradicionalnem 10. srečanju ob prazniku dela pred mejnim prehodom Obrežje podpisala skupno izjavo o beguncih. Ti namreč niso blago v rokah velesil, kapitala in dobičkarjev, sta opozorila.

Semolič je ob današnjem podpisu poudaril, da izjava predstavlja poziv k spoštovanju in pomoči beguncem, ki prihajajo v Evropo. Zlasti tistim, ki bodo morda ostali v Sloveniji ali na Hrvaškem in ki bodo tam dobili delo ali se mogoče šolali. Omenjena sindikata sta jim pripravljena tam, kjer lahko pomagata, priskočiti na pomoč, sicer pa svoj poziv pošiljata preko lastnih državnih meja.

Semolič je nadaljeval, da so za vojne v Libiji, Iraku, Siriji in Afganistanu v prvi vrsti odgovorne svetovne velesile oz. velike države, ki so v imenu demokracije podirale države in rušile državnike ter ustvarjale pogoje za anarhijo. Ta je nato pripeljala do ekstremizma, ki zlorablja različne vere, hkrati pa ljudem, delavcem, ženskam in otrokom povzroča ogromno gorja, je ocenil.

Beguncev tudi ne bi smeli ovirati z zidovi. Gre namreč za napako, proti kateri protestirajo, begunci pa tudi niso blago, je še povedal Semolič.

Predsednik SSSH Novosel je pristavil, da se sindikalisti obeh držav z navedeno izjavo zavzemajo tudi za enake življenjske in delovne pogoje za vse. Tako za vse delavce v različnih delovnih razmerjih obeh držav, kot za prišleke, je pojasnil.

Sicer pa sindikata opozarjata, da so med begunci tudi nekdanji delavci in da je za njihov beg nekdo odgovoren. Od sirskega režima do velikih sil, je navedel, in hkrati dodal, da pri tem najbolj trpijo navadni ljudje. Tem tudi pa, ne glede na to, v katero državo so se zatekli, pripadajo enake pravice kot domačim delavcem, je dejal.

Ob taki številčnosti beguncev postanejo namreč vsi mednarodni sporazumi in omejitve brezpredmetni, hrvaški in slovenski sindikat pa bosta ustrezno podprla vse begunce, ki bodo za azil zaprosili na njunih območjih. Pri svojih vladah se bosta tudi zavzemala, da se jim omogoči dostojanstveno življenje, predvsem pogoji za normalno življenje, za delo in da lahko od tega živijo, je še dejal Novosel.

Tradicionalna srečanja slovenskih in hrvaških sindikalistov ob prazniku dela pred mednarodnim mejnim prehodom Obrežje prirejajo od leta 2006.