Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Šentjernej

Šentjernejska občina spet likvidna

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
03.08.2015 12:44

Občina Šentjernej, ki je preteklo leto končala z nekaj več kot 550.000 evri finančnih obveznosti, podedovanih iz mandata prejšnjega dolgoletnega župana Franca Hudoklina, je z varčevalno naravnanim proračunom te do koncu julija v glavnini poravnala. Občina je tako spet likvidna in lahko začne z izvajanjem nujnih naložbenih projektov.

Šentjernejski župan Radko Luzar je na današnji novinarski konferenci povedal, da je zadnji proračun strogo varčevalen, kar jim je skupaj dobrim gospodarjenjem omogočilo tekočo poravnavo sprotnih obveznosti. Vse lanske dolgove naj bi poplačili do konca septembra.

Kot je nadaljeval, jim likvidnost omogoča izvedbo zastalih projektov, med katerimi je opozoril na lani zaprti dotrajani leseni most v Mršeči vasi. Tega so junija lani nadomestili z začasnim pontonskim mostom, starega pa mora občina do konca leta podreti in odstraniti.

Projektno dokumentacijo zanj so v glavnem pripravili, sicer pa bi radi pred dokončno odločitvijo o novem mostu vnovič pretresli vse možnosti. Ohranili bi radi namreč izvirno podobo več kot 80 let starega mosta, ki je zaščiten kot lokalni spomenik. Razmisliti morajo o gradnji novega lesenega ali pa v kombinaciji z betonskimi temelji.

Kot ocenjujejo, naj bi jih postavitev brez drugih infrastrukturnih del stala približno 600.000 evrov. Občina, ki je v geološke raziskave in gradnjo temeljev nadomestnega mosta že vložila približno 100.000 evrov, pa sama zanj nima denarja.

Tako iščejo druge vire državnega ali nepovratnega financiranja. Za gradbeno dovoljenje bodo zaprosili šele, ko bodo dobili zagotovila o financiranju, medtem pa se bodo lahko dogovorili o čim bolj z okoljem skladni podobi novega mosta, je že spomladi pojasnil župan.

Na Šentjernejskem so pred dnevi začeli z več manjšimi projekti in sanacijami. Tako na Dolenjem Mokrem polju rekonstruirajo križišče, izvajajo priklope na prenovljeno občinsko kanalizacijsko omrežje in sanirajo kuhinjo šentjernejske osnovne šole. Hkrati pripravljajo gradnjo hodnika za pešce pri prehodu za staro sejmišče in novega med lanskimi poplavami močno načetega mosta v Gorenjem Vrhpolju.

Z deli, ki naj bi trajala okoli dva meseca, bodo začeli septembra, novi most pa bo občino stal približno 50.000 evrov, je navedel župan.

V Šentjerneju se pripravljajo tudi na gradnjo novega, približno 2,4 milijona evrov vrednega otroškega vrtca. Pripravljajo tudi idejni projekt, s katerim bi nadomestili zdajšnji vrtec in ga povezali z novim, kar bi jih stalo še dodatnega 1,2 milijona evrov. Za gradnjo obeh iščejo možnosti sofinanciranja, je še povedal Luzar.